"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 30 octombrie 2012

Ce cumpărăm (132)

Thousand Island Dressing-Sosul care strică salata
de: Cristina Andreea Călin–09/06/2008
Are profil nutriţional dezechilibrat.
Oricît de puţine calorii ar avea salata, asezonînd-o cu acest sos, valoarea ei energetică va creşte imediat. De aceea este bine să fie evitat deci, dacă se poate, consumat cît mai rar.
Sosul pentru salată Thousand Island Dressing este un amestec emulsionat pe bază de ulei, care are în compoziţie ulei rafinat de floarea-soarelui (37,77%), apă, roşii, zahăr, ardei, sare, gălbenuş de ou, muştar (apă, boabe de muştar, sare, zahăr, oţet de alcool, oţet de vin roşu, dextroză, condimente, ceapă, usturoi, verdeţuri, agent de îngroşare, gumă xanthan E 415. 100 de grame de produs finit aduc valoare energetică 1.494 kj (362 kcal), proteine 0,7 g, glucide 7,1 g, lipide 36,8 g.
ANALIZĂ. Produsul este unul de tip sos pentru asezonat salată, cu profil nutriţional foarte dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de lipide, 36,8g /100 g, şi glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, dextroză), periculoase pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că lipidele folosite sînt bogate în acizi graşi omega 6 proinflamatori, care ne pun în pericol sănătatea. Densitatea calorică a produsului este foarte ridicată, 362 kcal/100 de grame, ceea ce va duce şi la creşterea valorii energetice a salatei preparate cu sosul analizat. În plus, sosul pentru salată Thousand Island Dressing conţine surse ascunse de sare şi ingrediente cu potenţial alergen, muştar, ou.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, active. Nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de hipertensiune, celor cu tendinţă la edeme, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide 7,1g/100 de grame produs. Alergicii la ou şi muştar vor testa produsul în prealabil.
Preluare din Jurnalul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!