"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 1 octombrie 2012

Ce cumpărăm (103)

Grandiso pudding Vanilla-Vanilie creată din aditivi alimentaride: Cristina Andreea Călin-22/11/2008
Impresia de vanilie din budincă "Grandiso pudding Vanilla" este dată de aroma sintetică şi de coloranţii chimici azotici E104 şi E110.
Budinca "Grandiso pudding Vanilla" este "o cremă fină pentru desert cu gust de vanilie şi frişcă bătută" cu un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de zaharuri atât cu absorbţie lentă, cât şi cu
absorbţie rapidă. Din această cauză, pancreasul endocrin are de suferit, fiind obligat să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Persoanele care suferă de afecţiuni ale tractusului digestiv trebuie să acorde o atenţie deosebită consumului
acestui produs, deoarece conţine substanţe care le pot agrava starea. Amidonul modificat, amidonul din grâu, caragenanul şi făina din seminţe de guar pot periclita sănătatea stomacului. Consumul ridicat de caragenan poate duce chiar la declanşarea cancerului. Efecte adverse au şi cei doi coloranţi: E104 şi E110, iar cei mai afectaţi sunt copiii. Galbenul de chinolină poate provoca alergii, astm, dermatite şi induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Galbenul orange S este mult mai periculos, pentru că duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, a spasmelor vasculare şi la blocarea enzimelor digestive. Doza zilnică admisă pentru E104 este de 10 mg/kg corp, iar pentru E110 este de 2,5 mg/kg corp. Din cauza compoziţiei sale, budinca are o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii.
Concluziile specialistului
Specialistul nostru ne spune, în urma analizei, că budinca nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu boli ale tractusului digestiv, supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului la produs
Ingrediente:
Lapte degresat, produs din zer, sirop de glucoză-fructoză, frişcă 8% (bătută cu azot), amidon modificat–unul
dintre E1440, E1410, E1420, E1414, zahăr, agent de îngroşare (caragenan–E407, făină de seminţe de guar–E412), amidon din grâu, gelatină, emulgator esteri ai mono şi digliceridelor de acizi graşi alimentari cu acidul lactic E472b, aromă, colorant (galben chinolin E104, galben oranj S E110).
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!