Stracciatella-Îngheţată din zahăr şi aditivi alimentari
de: Cristina Andreea Călin–14/06/2008
Produsul este dezechilibrat nutriţional.
Pentru a obţine o compoziţie cît mai cremoasă, producătorul a ales să folosească agenţi de îngroşare. Aceştia pot duce în timp la grave probleme ale tractusului gastrointestinal.
De pe eticheta îngheţatei Stracciatella citim următoarele informaţii: "ingrediente (88,9%), cremă lapte, sirop glucoză-fructoză, zahăr, lactoză şi proteină din lapte, emulsifiant: mono-digliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori: făină de carube E 410, gumă guar E 412, caragenan E 407, arome. Bucăţi de ciocolată 11,1%, zahăr, masă cacao 31,6%, pudră cacao degresată 8%, emulsifiant: lecitină soia E 322, arome. Conţine lapte, gluten, soia. Produs într-o fabrică ce utilizează arahide, soia.
Valorile nutritive pentru 100 grame de produs sînt următoarele: energie 227 kcal/949 kj, proteine 3,5 g, glucide 28,8, din care zahăr 25,7, lipide 10,6g, din care grăsimi saturate 9,2 g, fibre 0,8, natriu < 0,1 g, sare 0,3 g".
ANALIZĂ. Îngheţata analizată are un profil nutriţional dezechilibrat dat de excesul de glucide cu absorbţie rapidă – zaharoză, glucoză-fructoză. De asemenea, acesta imprimă şi un index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin, care va fi obligat să secrete insulină într-o cantitate mai mare şi într-un timp mai scurt. Această clasificare este realizată de profesorul doctor
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în conformitate cu Regulamentul 1924/2006/CE.
Acesta este obligatoriu şi în România de la 1 iulie 2007.
Specialistul ne atrage atenţia că fructoza poate exacerba formarea acidului uric, dar şi producerea de compuşi de glicozilare avansată (AGE) periculoşi pentru sănătatea sistemului cardio–şi cerebrovascular. Pe lîngă aceste glucide, îngheţata conţine o gamă mare de agenţi de îngroşare-stabilizare: E 410, E 412, E 407 cu potenţial de sechestrare a unor grăsimi şi
vitamine, încetinind absorbţia acestora. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de grăsimi saturate de origine animală (9,2 grame/100 de grame produs) care pot creşte colesterolul. Această compoziţie îi conferă o densitate calorică moderată spre mare (227kcal/ 100 de grame). Persoanele cu intoleranţe alimentare trebuie să fie atente la sursele de gluten,
lactoză, soia şi arahide.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie şi ocazional de către persoanele sănătoase în contextul unei diete variate şi echilibrate, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. În urma analizei ingredientelor de pe etichetă, acesta nu recomandă îngheţata supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, celor cu hipertensiune arterială, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale, de gută, celor cu sensibilitate gastro-intestinală în special la agenţii de îngroşare, E 410 (gumă caruba), E 412 (gumă guar), E 407 (caragenan). Produsul este interzis suferinzilor de celiachie – intoleranţă la gluten, şi persoanelor care au alergie la soia şi alune. Consumatorii cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil şi vor urmări reacţia organismului. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional
de: Cristina Andreea Călin–14/06/2008
Produsul este dezechilibrat nutriţional.
Pentru a obţine o compoziţie cît mai cremoasă, producătorul a ales să folosească agenţi de îngroşare. Aceştia pot duce în timp la grave probleme ale tractusului gastrointestinal.
De pe eticheta îngheţatei Stracciatella citim următoarele informaţii: "ingrediente (88,9%), cremă lapte, sirop glucoză-fructoză, zahăr, lactoză şi proteină din lapte, emulsifiant: mono-digliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori: făină de carube E 410, gumă guar E 412, caragenan E 407, arome. Bucăţi de ciocolată 11,1%, zahăr, masă cacao 31,6%, pudră cacao degresată 8%, emulsifiant: lecitină soia E 322, arome. Conţine lapte, gluten, soia. Produs într-o fabrică ce utilizează arahide, soia.
Valorile nutritive pentru 100 grame de produs sînt următoarele: energie 227 kcal/949 kj, proteine 3,5 g, glucide 28,8, din care zahăr 25,7, lipide 10,6g, din care grăsimi saturate 9,2 g, fibre 0,8, natriu < 0,1 g, sare 0,3 g".
ANALIZĂ. Îngheţata analizată are un profil nutriţional dezechilibrat dat de excesul de glucide cu absorbţie rapidă – zaharoză, glucoză-fructoză. De asemenea, acesta imprimă şi un index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin, care va fi obligat să secrete insulină într-o cantitate mai mare şi într-un timp mai scurt. Această clasificare este realizată de profesorul doctor
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în conformitate cu Regulamentul 1924/2006/CE.
Acesta este obligatoriu şi în România de la 1 iulie 2007.
Specialistul ne atrage atenţia că fructoza poate exacerba formarea acidului uric, dar şi producerea de compuşi de glicozilare avansată (AGE) periculoşi pentru sănătatea sistemului cardio–şi cerebrovascular. Pe lîngă aceste glucide, îngheţata conţine o gamă mare de agenţi de îngroşare-stabilizare: E 410, E 412, E 407 cu potenţial de sechestrare a unor grăsimi şi
vitamine, încetinind absorbţia acestora. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de grăsimi saturate de origine animală (9,2 grame/100 de grame produs) care pot creşte colesterolul. Această compoziţie îi conferă o densitate calorică moderată spre mare (227kcal/ 100 de grame). Persoanele cu intoleranţe alimentare trebuie să fie atente la sursele de gluten,
lactoză, soia şi arahide.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie şi ocazional de către persoanele sănătoase în contextul unei diete variate şi echilibrate, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. În urma analizei ingredientelor de pe etichetă, acesta nu recomandă îngheţata supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, celor cu hipertensiune arterială, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale, de gută, celor cu sensibilitate gastro-intestinală în special la agenţii de îngroşare, E 410 (gumă caruba), E 412 (gumă guar), E 407 (caragenan). Produsul este interzis suferinzilor de celiachie – intoleranţă la gluten, şi persoanelor care au alergie la soia şi alune. Consumatorii cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil şi vor urmări reacţia organismului. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!