Alpro Soya-Ciocolata, doar pe etichetăde: Cristina Andreea Călin–07/06/2008
Caragenanul, E 407, afectează stomacul.
Cea mai mare parte a compoziţiei este reprezentată de apă şi de zahăr, amestec îngroşat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata şi boabele de soia au o pondere nesemnificativă. Ciocolata ar trebui să fie unul dintre ingredientele principale ale "desertului cu ciocolată Alpro Soya", însă aceasta nu are decît o pondere de 1,8%. De pe etichetă aflăm că are următoarea compoziţie: "apă, zahăr din trestie de zahăr, boabe soia descojite (6%), amidon modificat de tapioca, unul dintre E 1404/E 1410/E 1414/E 1420, ciocolată (1,8%), cacao (1,6%), fosfat tricalcic E 341iii, caragenan E 407, sare marină, arome naturale, vitamine B2, B12". Valorile nutritive medii pentru 100 grame sunt: "valoarea energetică kcal/ Kj–88/ 371, proteine 3 g, din care lapte de vacă 0 g, glucide 13,6 g, din care zahăr 0,8 g, lipide 2,3 g, din care saturate 0,8 g, monosaturate 0,6 g, polinesaturate 0,9 g, OMEGA-6,0–82 g, OMEGA-3–0,10 g, colesterol 0 mg, fibre alimentare 0,2 g, sodiu 0,05, calciu 120 mg, vitamine B2–0,24 mg, B12–0,15 ug".
ANALIZĂ. Produsul este un desert pe bază de zahăr şi boabe de soia descojite, bogat în glucide, atât cu absorbţie lentă (amidon modificat din tapioca), cât şi rapidă (zahăr din trestie de zahăr). Această cantitate mare de glucide îi imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată, care stresează pancreasul. Acesta va fi nevoit ca într-o perioadă scurtă de timp să secrete o cantitate mare de insulină, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul are o sursă de fosfor E 341 (fosfat tricalcic), care interferează cu absorbţia calciului, împiedicînd fixarea acestuia în oase. Consistenţa desertului este dată de agentul de îngroşare E 407–caragenan–, care poate avea efect advers asupra tubului digestiv. Mai mult, s-a demonstrat că, la şobolani, caragenanul a produs cancer de colon, fiind şi imunosupresor. Consumatorii trebuie să fie atenţi şi la sursa de sare ascunsă.
CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase în cadrul unei diete variate şi echilibrate. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, recomandă specialistul nostru. De asemenea, acesta îi sfătuieşte pe părinţi să nu le dea copiilor acest produs. Persoanele care prezintă efecte adverse la unele dintre componentele produsului vor renunţa la consum.
Preluare din Jurnalul Național.
Caragenanul, E 407, afectează stomacul.
Cea mai mare parte a compoziţiei este reprezentată de apă şi de zahăr, amestec îngroşat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata şi boabele de soia au o pondere nesemnificativă. Ciocolata ar trebui să fie unul dintre ingredientele principale ale "desertului cu ciocolată Alpro Soya", însă aceasta nu are decît o pondere de 1,8%. De pe etichetă aflăm că are următoarea compoziţie: "apă, zahăr din trestie de zahăr, boabe soia descojite (6%), amidon modificat de tapioca, unul dintre E 1404/E 1410/E 1414/E 1420, ciocolată (1,8%), cacao (1,6%), fosfat tricalcic E 341iii, caragenan E 407, sare marină, arome naturale, vitamine B2, B12". Valorile nutritive medii pentru 100 grame sunt: "valoarea energetică kcal/ Kj–88/ 371, proteine 3 g, din care lapte de vacă 0 g, glucide 13,6 g, din care zahăr 0,8 g, lipide 2,3 g, din care saturate 0,8 g, monosaturate 0,6 g, polinesaturate 0,9 g, OMEGA-6,0–82 g, OMEGA-3–0,10 g, colesterol 0 mg, fibre alimentare 0,2 g, sodiu 0,05, calciu 120 mg, vitamine B2–0,24 mg, B12–0,15 ug".
ANALIZĂ. Produsul este un desert pe bază de zahăr şi boabe de soia descojite, bogat în glucide, atât cu absorbţie lentă (amidon modificat din tapioca), cât şi rapidă (zahăr din trestie de zahăr). Această cantitate mare de glucide îi imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată, care stresează pancreasul. Acesta va fi nevoit ca într-o perioadă scurtă de timp să secrete o cantitate mare de insulină, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul are o sursă de fosfor E 341 (fosfat tricalcic), care interferează cu absorbţia calciului, împiedicînd fixarea acestuia în oase. Consistenţa desertului este dată de agentul de îngroşare E 407–caragenan–, care poate avea efect advers asupra tubului digestiv. Mai mult, s-a demonstrat că, la şobolani, caragenanul a produs cancer de colon, fiind şi imunosupresor. Consumatorii trebuie să fie atenţi şi la sursa de sare ascunsă.
CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase în cadrul unei diete variate şi echilibrate. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, recomandă specialistul nostru. De asemenea, acesta îi sfătuieşte pe părinţi să nu le dea copiilor acest produs. Persoanele care prezintă efecte adverse la unele dintre componentele produsului vor renunţa la consum.
Preluare din Jurnalul Național.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!