"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Ce cumpărăm (122)

Henaff-Pateu din grăsime
de: Cristina Andreea Călin–1/07/2008
Produsul este hipercaloric. Ingredientul principal al pateului de ficat analizat este grăsimea de porc. Aceasta este conservată şi colorată cu aditivul cancerigen nitrit de sodiu.
Pateul de de ficat Henaff are în compoziţie―grăsime de porc, ficat de porc (34%), lapte, ouă, şalotă (ceapă franţuzească), sare, usturoi, condimente, conservant (nitrit de sodiu E 250). 100 de grame de pateu aduc un aport energetic de 340 kcal/ 1420 kj şi 10,5 g proteine, 1,5 g glucide, 32,4 lipide.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat:―pate de ficat, obţinut din grăsime de porc, cu înaltă densitate calorică şi bogată în acizi graşi de origine animală înalt aterogeni. Al doilea ingredient ca npondere este ficatul de porc, de asemenea bogat în grăsimi animale aterogene. Pateul are o valoare biologică foarte scăzută datorită conţinutului foarte ridicat de grăsime animală saturată, periculoasă pentru sănătate. Efectul dăunător asupra sănătăţii este amplificat de E 250, conservant cu potenţial cancerigen. Acesta are şi calitatea de colorant indirect. Astfel, produsul are un profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un mare exces de grăsimi. Pateul conţine şi surse de lactoză, albumine şi sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu avea probleme de sănătate.
CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor. De asemenea, acesta nu este indicat nici suferinzilor de hipertensiune arterială, celor cu dislipidemie, persoanelor cu maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii neurodegenerative şi cancere, bătrînilor.
Persoanele care au intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului la pateul analizat. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi le face aceeaşi recomandare şi celor care au alergie la albuşul de ou. Consumatorilor le este indicat să ţină cont de aportul de sare, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru un adult.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!