"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 5 octombrie 2012

Ce cumpărăm (107)

Fruttia Delicio Portocale-Deliciu din 10 aditivide: Cristina Andreea Călin - 31/10/2008
Băutura răcoritoare Fruttia Delicio Portocale este un produs care consumat în cantităţi mari afectează serios sănătatea tractusului gastrointestinal.
În compoziţia băuturii Fruttia Delicio Portocale intră o cantitate mare de stabilizatori care au o serie de efecte adverse asupra stomacului. Guma de ester (cu denumirea corectă esteri glicerici ai răşinilor de lemn) se obţine cu solvenţi din lemnul de pin asupra căruia nu s-a făcut o evaluare definitivă din punct de vedere toxicologic. Totuşi studiile făcute pe animale au arătat că poate modifica dimensiunile ficatului, iar pentru unii cobai consumul zilnic a fost fatal. Celuloza (carboximetil celuloză) poate provoca diverse tulburări digestive, iar animalele cărora li s-a administrat această substanţă au dezvoltat tumori. Guma arabică provoacă alergii, iar guma xanthan îm-piedică absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale. Efecte adverse au şi coloranţii folosiţi, în special E160f. Aceştia nu au fost suficient cercetaţi, iar o apreciere definitivă nu este posibilă, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cei doi conservanţi utilizaţi pot provoca alergii şi pot înteţi crizele de astm. Mai mult, benzoatul de sodiu duce la modificări ale ADN-ului, producând în cazul unui consum cronic diverse tipuri de cancer.
MULT ZAHĂR, PUŢINE PORTOCALE
Pe lângă aceşti aditivi, produsul analizat conţine şi o cantitate foarte mare de glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat–zahăr. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că aceasta este hrana preferată a celulelor canceroase. Chiar dacă pe etichetă sunt reprezentate portocale, consumatorul trebuie să fie foarte atent pentru că fructele nu reprezintă decât o mică parte din ingredientele produsului. Pentru ca băutura să miroasă totuşi a portocale au fost folosite arome, despre care producătorul nu specifică dacă sunt sau nu naturale. Având în vedere această compoziţie, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, astmaticilor, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, hepatice, renale, dermatologice, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide.
Ingrediente
Apă, zahăr, suc de portocale din concentrat min. 5%, acidifiant acid citric E330, stabilizatori gume de ester E445, de celuloză E466, arabică E414 şi xanthan E415, aromă, coloranţi beta caroten E160 şi beta-apocarotenal-8 E160f, conservanţi benzoat de sodiu E211 şi sorbat de potasiu E202, vitamina C E301. CONŢINUT MEDIU în substanţe nutritive/100 ml: proteine <0,1 g, glucide 11,0 g, lipide <0,1 g, valoare energetică medie la 100 ml 42 kcal/ 179kj, conţinut de vitamina C la 100 g 10 mg, 16,6% din DZR
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!