"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Ce cumpărăm (129)

Salam Victoria-50% pui, 50% E-uri
de: Cristina Andreea Călin–13/06/2008
În exces conţine o cantitate mare de sare.
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slănină şi şorici să arate cît mai bine, producătorul a folosit aditivi alimentari care colorează, reţin apa sau stabilizează compoziţia.
La fabricarea salamului Victoria de la Caroli s-a folosit 50% piept de pui. Cealaltă jumătate de compoziţie este reprezentată de grăsimi fără valoare biologică şi aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "Piept de pui (50%), pulpă de pui, slănină, apă, şorici (n.r.–proteină colagenică de slabă calitate biologică), proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservaţi (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), stabilizatori (polifosfaţi de sodiu E 452), antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301, acid ascorbic E 300), zaharuri (dextroză), agent de îngroşare (caragenan E 407), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural carmin E 120)". 100 de grame din acest salam aduc un aport energetic de 96 kcal/100 grame şi 16 g proteine, 4 g lipide, 2 g glucide.
ANALIZĂ. Salamul analizat este un produs de mezelărie din piept de pui, pulpă de pui, dar care are în compoziţie şi slănină şi şorici de porc. Slănina conţine grăsimi saturate aterogene periculoase pentru sistemul cardiovascular şi cerebrovascular, ne previne profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul mai conţine proteine vegetale din soia şi glucide cu absorbţie lentă (amidon), dar şi cu absorbţie rapidă (dextroză). Consumatorul trebuie să ţină cont şi de aditivii alimentari utilizaţi. Conservantul E 250 este potenţial cancerigen, glutamatul monosodic E 621 este neurotoxic, iar agentul de îngroşare E 407 poate avea acţiune laxativă şi poate provoca alergii, ulcer sau cancer. De asemenea, salamul are şi o cantitate însemnată de sare şi sursă de fosfor E 452, care împiedică fixarea calciului în oase.
CONCLUZII. Din informaţiile oferite de producător pe eticheta salamului Victoria din piept de pui,
specialistul nostru conchide că "produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dislipidemii, hipertensivilor, suferinzilor de gută, persoanelor care suferă de osteoporoză, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), celor care suferă de diverse tipuri de cancere, celor cu poliartrite reumatoide, persoanelor cu afecţiuni de piele, celor cu afecţiuni ale tractului gastro-intestinal. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide înainte de consum şi vor cere sfatul medicului curant. Alergicii la soia vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!