"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 18 octombrie 2012

Ce cumpărăm (120)

Sărăţelele cu susan Sultan–Sărăţele cu margarină
de: Cristina Andreea Călin–3/06/2008
Persoanele cu probleme de greutate trebuie să evite consumul acestor sărăţele, din cauza valorii energetice foarte ridicate.
Sărăţelele cu susan Sultan au în compoziţie făină, margarină vegetală, apă, ami-don de porumb, susan min. 4%, glucoză, gălbenuş de ou, sare, drojdie, zahăr, conservant (sorbat de potasiu 202), emulgator (monogliceride E 471). Valorile nutriţionale pentru 100 grame de produs sînt:―proteine 9 g, grăsimi 27,68 g, carbohidraţi 63 g, valoarea energetică 512 kca.
ANALIZĂ. Sărăţelele analizate sînt un produs de panificaţie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină şi din po-rumb), dar şi cu absorbţie rapidă (glucoză, zaharoză). Acestea imprimă o încărcătură glicemică ridicată periculoasă pentru pancreas, care va fi nevoit să secrete o cantitate cît mai mare de insulină într-un timp mai scurt. De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul conţine şi o cantitate mare de grăsimi (27,68 grame/100).
Dintre acestea, cea mai mare proporţie o au şi grăsimile artificiale–margarina. Acestea au efecte nocive asupra sănătăţii, în special asupra sistemului cardiovascular. Valoarea biologică a sărăţelelor este scăzută şi de utilizarea conservantului sorbat de potasiu E202. Acesta este incriminat pentru apariţia crizelor de astm, dar şi a unor iritaţii în cazul persoanelor sensibile.
Consumatorii trebuie să fie atenţi la sursă ascunsă de sare, de care trebuie avut grijă pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g. Această compoziţie imprimă o valoare energetică deosebit de ridicată (512 kcal/100 de grame).
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dis-lipidemie, suferinzilor de cancer. Specialistul ne spune că sărăţelele analizate sînt interzise celor cu intoleranţă la gluten (celiachie). Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu intoleranţă la susan şi ou vor testa o mică parte din produs pentru a vedea care este reacţia organismului.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!