"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 28 octombrie 2012

Ce cumpărăm (130)

Râureni-Muştar colorat
de: Cristina Andreea Călin–07/09//2007
Dacă n-ar avea in compoziţia sa şi colorantul azoic de sinteză tartrazină, pe lăngă ingredientele cerute de reţeta clasică, muştarul dulce Răureni ar fi un produs bun.
Muştarul dulce Răureni putea fi un produs bun, numai că in compoziţie, pe lăngă ingredientele cerute de reţeta clasică, intră şi colorantul azoic de sinteză tartrazină. Celelalte ingrediente sunt: "apă, boabe de muştar măcinate, oţet din vin, zahăr, făină de grău, sare, ulei, arome naturale şi identic naturale (n.r.-artificiale), colorant alimentar (tartrazina E 102)".
ANALIZĂ. Produsul este un sos condimentat pe bază de boabe de muştar măcinate, oţet din vin, zaharoză, făină de grău, deci sursă de gluten, arome naturale şi artificiale. Această compoziţie respectă reţeta sosului de muştar, dar, din nefericire insă, produsul are culoarea intensificată prin adaosul de colorant chimic de sinteză azoic E 102, tartrazina. Aceasta este o substanţă chimică
incriminată in apariţia alergiilor, in special la persoanele sensibile la aspirină, dar şi in declanşarea crizelor astmatice. De asemenea, tartrazina poate determina dificultăţi de respiraţie, eczeme, tulburări de vedere. Din cauza structurii lui azoice, formează aducţi de AND, fiind potenţial cancerigen.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă produsul persoanelor sensibile la tartrazină şi suferinde de eczeme, alergii, tulburări de vedere, cancer, copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!