"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 23 octombrie 2012

Ce cumpărăm (125)

Delhaize-Crutoane cu grăsimi
de: Cristina Andreea Călin–19/06/2008
Produsul are profil nutritional dezechilibrat.
Cantitatea de grăsimi din aceste crutoane este atît de mare, încît consumînd 100 de grame ne asigurăm necesarul caloric pentru un sfert de zi.
Crutoanele cu gust de usturoi Delhaize au în compoziţie: "făină de grîu, grăsimi vegetale, drojdie, lactoză, zahăr, extract de malţ, pătrunjel, arome proteice lactice, colorant: extract de taget". 100 de grame de produs aduc 557 kcal/2.320 Kj, 7,0 g proteine, 51,4 g glucide, 35,9 g lipide, 2,0 g fibre, 0,9 g sodiu.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul de panificaţie analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide. Acestea sînt atît cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zahăr), cît şi cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu), periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, crutoanele au un conţinut foarte ridicat de lipide (35,9 grame/100 de grame produs), ceea ce determină o densitate energetică extrem de ridicată a produsului, 557 kcal/100 de grame.
CONCLUZII. Specialistul nostru apreciază că produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, active în contextul unei diete variate şi echilibrate. Din cauza conţinutului foarte ridicat de grăsimi, acesta nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, celor cu dislipidemie, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare şi hepato-renale. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten). Bolnavii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului lor la acest produs.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!