"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 16 octombrie 2012

Ce cumpărăm (118)

"Minimarţienii imunactiv"-Minimarţieni chimici
de: Cristina Andreea Călin–3/11/2008
"Minimarţienii imunactiv" sunt un supliment alimentar cu multivitamine şi minerale pentru copii, cu aromă de căpşuni. Privind reclama tv putem trage concluzia că oferindu-le celor mici aşa ceva vor avea numai de câştigat. Citiţi însă eticheta înainte! Sănătatea copiilor este inportantă pentru fiecare părinte şi de aceea încercăm să le dăm celor mici ce este mai bun. Atunci când considerăm că aportul de vitamine şi minerale din alimente nu este suficient pentru dezvoltarea lor armonioasă, decidem să le administrăm suplimente. Având încredere în buna credinţă a fabricanţilor şi bazându-ne pe reclamele de la televizor, cumpărăm produsul care ni se pare cel mai bun. În această categorie pot intra şi "minimarţienii" care îi încântă pe cei mici cu nişe forme amuzante şi cu un miros ce te face să le mănânci ca pe bomboane. Numai că, dacă ţineţi la sănătatea copiilor dumneavoastră, citiţi eticheta înainte de a-i "întări" cu aceste vitamine.
FOARTE MULŢI ADITIVI
În primul rând, minimarţienii conţin foarte mulţi aditivi alimentari pentru nişte produse ce se vor a fi aducătoare de sănătate. Mai grav este faptul că aceste E-uri au efecte dintre cele mai nocive, mai ales asupra copiilor al căror organism este mai sensibil şi nu ştie să lupte cu astfel de substanţe chimice. În această categorie intră aspartamul, E951, care este unul dintre cei mai controversaţi aditivi alimentari. Studiile realizate până acum au arătat că poate provoca oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, dureri articulare, spasme musculare şi chiar şi cancer de creier. Un consumator sănătos nu trebuie să consume mai mult de 7,5 mg/kg corp de aspartam. Cercetările au arătat că şi îndulcitorul chimic de sinteză acesulfam K, E950, are posibile efecte cancerigene. Doza zilnică admisă pentru acesta este de 15 mg/kg corp. Colorantul chimic, azoic E122, carmoizină, are contraindicaţii clare în privinţa consumului de către copii. Avertismentele specialiştilor de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, se referă în special la inducerea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Pe lângă acesta, carmoizina mai poate provoca urticarie şi edem. Doza zilnică admisă pentru E122 este de 4 mg/kg corp. E508, clorura de potasiu este un potenţiator de aromă şi agent de întărire, care în concentraţii mari poate provoca ulceraţii gastrice. Fosfaţii de calciu, E341, nu sunt recomandaţi în alimentaţia copiilor pentru că dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi împiedică fixarea calciului în oase. Chiar dacă în acest produs există şi calciu, efectele acestuia sunt anihilate de E341. Efectele acestor aditivi vor fi cu atât mai puternice cu cât se recomandă consumul zilnic al acestor suplimente
VITAMINELE SUNT INACTIVATE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că prezenţa acestor aditivi alimentari duce la inactivarea vitaminelor adăugate, care şi aşa nu au o biodisponibilitate mare. Mai mult, specialistul nostru ne spune că "este demonstrat astăzi faptul că vitaminele, macro-micro elementele, au o biodisponibilitate şi valoare biologică cele mai ridicate cu efecte benefice atunci când sunt luate din alimente naturale, în cadrul unei diete echilibrate şi diversificate. Acesta trebuie să fie comportamentul alimentar sănătos pe care copiii să îl urmeze sub îndrumarea părinţilor."
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă şi ţinând cont în primul rând de prezenţa aditivilor alimentari, reiese că "Minimarţienii" nu sunt recomandaţi copiilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Eticheta:
Multivitamine şi multiminerale pentru copii. Aromă de căpşuni. Supliment alimentar. Xylitol–E967, acid ascorbic—E300, nicotinamidă, bioflavonoide, dicalcium phosfate—E341, aromă de căpşuni, acid stearic, L-lysine, citrat de zinc, D-tocoferyl acetate, D-biotină, acid malic—E296, măceşe (pulbere), beta glucan, piridoxine hydrochloride—B6, pantotenat de calciu, stereat de magneziu, aspartam—E951, retinyl acetat, riboflavină–E101i, thiamine hydrochloride, carmoisine—E122, vanilină–aromă de sinteză, cholecalciferol-D3, potassium chloride—E508, acesulfam K—E950, neohesperidină–E959, para-aminobenzoic acid, acid folic—B9, iodură de potasiu, ciancobalamină–B12.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!