"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 19 octombrie 2012

Ce cumpărăm (131)

Şunca Premium Zimbo-Şuncă cu sare în excesde: Cristina Andreea Călin–10/06/2008
Conservantul utilizat poate fi cancerigen.
Amestecul de carne cu conţinut ridicat de grăsimi periculoase cu sarea şi conservantul cu potenţial
cancerigen poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. Şunca Premium Zimbo are în compoziţie carne de porc, sare, condimente, soia, maltoză, dextroză, zahăr, condimente (gluten, ţelină), stabilizatori: monocitrat de sodiu E 331(i) antioxidanţi: acid ascorbic E 300, conservanţi: nitrit de sodiu E 250.
ANALIZĂ. Şunca analizată este un produs din carne de porc, cu o mare cantitate de sare, soia, glucide (maltoză, dextroză, zahăr). Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la cantitatea foarte mare de sare din produs, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de sare de 6 g, ne sfătuieşte profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, este recomandat să ţină cont şi de faptul că pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă de timp foarte scurtă. Fenomenul apare din cauza indexului glicemic foarte ridicat. Şunca Premium conţine şi un conservant periculos pentru sănătate, cu potenţial cancerigen, nitrit de sodiu E 250.
De asemenea, produsul conţine şi acidul citric E 330, care este un acidifiant natural sau artificial. Acesta se poate obţine din fructe (citrice) sau prin biosinteză. Aditivul poate cauza afecţiuni bucale, ca de exemplu accelerarea apariţiei cariilor dentare. El se găseşte într-o gamă variată de produse alimentare. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are şi cantităţi semnificative de grăsimi animale saturate aterogene periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi cerebrovascular, imprimînd totodată şi o valoare energetică ridicată. Conţine o sursă de soia care poate fi alergenă pentru anumite persoane.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, de gută, celor cu maladii neurodegenerative şi cancere, persoanelor cu afecţiuni hepato-renale, cu hipertensiune şi dislipidemie, cu afecţiuni dermatologice, cu osteoporoză, celor cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic. Diabeticii vor ţine cont de glucidele conţinute de acest produs şi vor cere sfatul medicului curant înainte de a-l consuma. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten), spune specialistul nostru. Persoanele care au alergie la soia îl vor evita sau vor testa o cantitate mică de şuncă pentru a vedea cum reacţionează organismul.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!