Swiss Roll-Ruladă umplută cu E-uride: Cristina Andreea Călin-28/11/2007
13 aditivi alimentari, majoritatea foarte nocivi. Producătorul a folosit pentru această ruladă atât zahăr, cât şi îndulcitori, aşa încât nu este indicat nici măcar diabeticilor. Lista contraindicaţiilor este însă mult mai lungă. Swiss Roll este "o ruladă cu umplutură de căpşuni, cu zahăr şi îndulcitori". Consumatorul care nu se plictiseşte să citească o listă parcă interminabilă de ingrediente îşi poate da seama că aditivii alimentari sunt în cantitate foarte mare: "ALUAT: făină, zahăr, ouă, îndulcitor: sorbitol E 420, emulsificatori: E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi şi E475 esteri poliglicerici ai acizilor graşi, agenţi de afânare: E 450i-difosfaţi şi E 500iii-carbonaţi de sodiu, sare, conservanţi: sorbat de potasiu E 202 şi E 282 propionat de calciu, arome, corector de aciditate: acid tartric E 334. Umplutura: cremă: (zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, zer, pudră, emulsificatori E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi şi E 475 esteri poliglicerici ai acizilor graşi, arome, corector de aciditate: E 334 acid tatric) gem de căpşuni 10% (fructe, zahăr, corector de aciditate: acid citric, colorant E 124-roşu ponceau 4R, arome indentice cu cele naturale, conservant E 211-benzoat de sodiu). Glazură 5%: zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, pudră de cacao (13%), zer pudră, ulei vegetal, emulsificator: lecitină din soia E 322, arome identice cu cele naturale (artificiale). Valorile nutritive medii la 100 g specifică 1942 kj, 464 kcal, proteine: 4,5 g, carbohidraţi: 65 g, grăsimi 13 g".
ANALIZÅ. Rulada supusă analizei este un produs de cofetărie-patiserie dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional, cu un exces de glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat şi glucide cu absorbţie lentă. De asemenea, conţine şi îndulcitori de masă (cu efect laxativ, atunci când sunt consumaţi peste 20 g pe zi)–E 420. Din compoziţie rezultă că rulada are o încărcătură glicemică periculoasă, din cauza acestor glucide.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul conţine o cantitate mare de grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătatea în special a sistemului cardiovascular şi nervos. Rulada este cu adevărat umplută de o multitudine de E-uri, unele cu potenţial nociv şi cu efecte alergene asupra persoanelor sensibile. Conţine surse de gluten, zahăr, sare, grăsimi şi grăsimi hidrogenate ascunse, ouă. Are o densitate energetică extrem de mare, 464 kcal/100 g.
CONCLUZII. Rulada nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu dislipidemie, hipertrigliceridemie, persoanelor cu boli ale tractusului intestinal şi ale anexelor acestuia (pancreas, bilă), celor cu boli dermatologice, alergicilor, bătrânilor, astmaticilor, persoanelor suferinde de sindrom ADHD, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). Diabeticii vor consuma produsul numai cu avizul medicului curant. Din cauza conţinutului de gluten, rulada este interzisă suferinzilor de celiachie. Persoanele cu alergie la ouă şi la alte componente vor testa o mică parte de produs în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului.
13 aditivi alimentari, majoritatea foarte nocivi. Producătorul a folosit pentru această ruladă atât zahăr, cât şi îndulcitori, aşa încât nu este indicat nici măcar diabeticilor. Lista contraindicaţiilor este însă mult mai lungă. Swiss Roll este "o ruladă cu umplutură de căpşuni, cu zahăr şi îndulcitori". Consumatorul care nu se plictiseşte să citească o listă parcă interminabilă de ingrediente îşi poate da seama că aditivii alimentari sunt în cantitate foarte mare: "ALUAT: făină, zahăr, ouă, îndulcitor: sorbitol E 420, emulsificatori: E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi şi E475 esteri poliglicerici ai acizilor graşi, agenţi de afânare: E 450i-difosfaţi şi E 500iii-carbonaţi de sodiu, sare, conservanţi: sorbat de potasiu E 202 şi E 282 propionat de calciu, arome, corector de aciditate: acid tartric E 334. Umplutura: cremă: (zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, zer, pudră, emulsificatori E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi şi E 475 esteri poliglicerici ai acizilor graşi, arome, corector de aciditate: E 334 acid tatric) gem de căpşuni 10% (fructe, zahăr, corector de aciditate: acid citric, colorant E 124-roşu ponceau 4R, arome indentice cu cele naturale, conservant E 211-benzoat de sodiu). Glazură 5%: zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, pudră de cacao (13%), zer pudră, ulei vegetal, emulsificator: lecitină din soia E 322, arome identice cu cele naturale (artificiale). Valorile nutritive medii la 100 g specifică 1942 kj, 464 kcal, proteine: 4,5 g, carbohidraţi: 65 g, grăsimi 13 g".
ANALIZÅ. Rulada supusă analizei este un produs de cofetărie-patiserie dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional, cu un exces de glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat şi glucide cu absorbţie lentă. De asemenea, conţine şi îndulcitori de masă (cu efect laxativ, atunci când sunt consumaţi peste 20 g pe zi)–E 420. Din compoziţie rezultă că rulada are o încărcătură glicemică periculoasă, din cauza acestor glucide.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul conţine o cantitate mare de grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătatea în special a sistemului cardiovascular şi nervos. Rulada este cu adevărat umplută de o multitudine de E-uri, unele cu potenţial nociv şi cu efecte alergene asupra persoanelor sensibile. Conţine surse de gluten, zahăr, sare, grăsimi şi grăsimi hidrogenate ascunse, ouă. Are o densitate energetică extrem de mare, 464 kcal/100 g.
CONCLUZII. Rulada nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu dislipidemie, hipertrigliceridemie, persoanelor cu boli ale tractusului intestinal şi ale anexelor acestuia (pancreas, bilă), celor cu boli dermatologice, alergicilor, bătrânilor, astmaticilor, persoanelor suferinde de sindrom ADHD, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). Diabeticii vor consuma produsul numai cu avizul medicului curant. Din cauza conţinutului de gluten, rulada este interzisă suferinzilor de celiachie. Persoanele cu alergie la ouă şi la alte componente vor testa o mică parte de produs în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului.
Preluare din Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!