"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 17 octombrie 2012

Ce cumpărăm (119)

"Cacaolat light"-Şapte E-uri într-o sticlă
de: Cristina Andreea Călin–5/11/2008
"Cacaolat light" este un produs din lapte pe care l-am cumpărat dintr-un raion de alimente mai sofisticate dintr-un hipermarket din Bucureşti. Numai că, surpriză! Nu este nimic altceva decât o soluţie de lapte în care
au fost dizolvaţi şapte aditivi alimentari.
Eticheta produsului nu îţi oferă informaţii foarte concludente. Varianta în limba spaniolă ne spune că ingredientul principal este laptele degresat, urmat de laptele integral. Cel care a făcut traducerea a schimbat ordinea astfel încât din intenţia producătorului de a avea la raft un produs cu conţinut scăzut de grăsimi s-a ales praful. Aceasta este, oricum, cea mai mică problemă pe care o are milkshake-ul. Toţi aditivii utilizaţi au contraindicaţii.
ADITIVII ALIMENTARI
Carboximetil celuloza şi hidroxipropimetil celuloza nu sunt recomandate celor care au probleme ale tractusului gastro-intestinal. Caragenanul, E407, este şi el contraindicat celor cu sensibilităţi la nivelul stomacului, chiar dacă este obţinut din surse naturale. Studiile recente au arătat că duce la apariţia ulcerului şi a cancerului de stomac. Fosfaţii de sodiu dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că în cazul unui consum de lungă durată poate apărea osteoporoza. Cei mai periculoşi dintre aditivii alimentari utilizaţi sunt îndulcitorii chimici de sinteză E950 şi E954. Amândoi sunt consideraţi cancerigeni de către lumea ştiinţifică. Mai mult, E954 interferă cu procesul normal de coagulare a sângelui, perturbând glicemia şi funcţiile digestive. De asemenea, produsul analizat conţine şi o cantitate mare de zahăr, care are un index glicemic ridicat şi se absoarbe foarte repede în sânge. De aceea, funcţia pancreatică poate fi epuizată. În acest caz nu ne explicăm de ce pe etichetă scrie că produsul este "light" şi de ce mai are în compoziţie atâţia îndulcitori chimici de sinteză. Specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu boli cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, digestive. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.
ETICHETA
Milkshake cacaolat light. 50% calorii şi grăsimi 200 ml. Lapte integral, lapte degresat, zahăr, cacao degresată 1%, stabilizatori E460–carboximetil celuloză, E466–hidroxiopropimetil celuloză, E407–caragenan, E339–fosfaţi de sodiu, îndulcitori E952–acid ciclamic, E950–acesulfam K, E954–zaharină, aromă.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!