"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 29 octombrie 2012

Ce cumpărăm (131)

Parizer de curcan Top-Mezel din aditivi
de: Cristina Andreea Călin–11/06/2008
Valoarea energetică este foarte ridicată.
Carnea dezosată mecanic este de fapt o pastă de măruntaie amestecată cu E-uri periculoase, motiv pentru care consumatorul trebuie să o evite. Parizerul de curcan Top are în compoziţie "carne curcan separată mecanic (minimum 30%) (n.r.–MDM), grăsime pasăre, apă, amidon din cartofi, proteine vegetale din soia, sare, condimente naturale, stabilizator (polifosfaţi de sodiu E452(i), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), antioxidant (lactat de sodiu E325, acid ascorbic E300), colorant natural (coşenilă E120), conservant (nitrit de sodiu E250)."
ANALIZĂ. În general, carnea dezosată mecanic (MDM) are o valoare biologică scăzută, dar şi microbiologică, ne spune profesorul doctor Mencinicopschi. Profilul nutriţional dezechilibrat al produsului este accentuat şi de conţinutul ridicat de grăsime de pasăre, al doilea ingredient după MDM, care aduce un aport semnificativ de acizi graşi saturaţi de origine animală, periculoşi pentru sănătate. Mai mult, ei sînt şi aterogeni. Deşi produsul nu are precizată valoarea nutriţională, din compoziţie rezultă că are şi o valoare energetică foarte ridicată. Conţine glucide sub formă de amidon şi o cantitate mare de sodiu provenită din sare şi din aditivii alimentari. Parizerul este conservat cu E250 (nitrit de sodiu), potenţial cancerigen. Conţine sursă adăugată de fosfor E452. De asemenea, are în compoziţie şi potenţatorul de gust glutamat monosodic E621 cu efecte neurotoxice.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, cu afecţiuni hepato-renale, suferinzilor de boli neurodegenerative, de cancer, de boli de piele, de gută, alergicilor şi astmaticilor, celor cu tendinţă la edeme, cu boli de colagen, cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!