"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 11 octombrie 2012

Ce cumpărăm (113)

Magdi-Biscuiţi, E-uri şi calorii
de: Cristina Andreea Călin–13/11/2008
Salamul de biscuiţi Magdi (Produs de post) are o serie de ingrediente din cauza cărora are o mulţime de contraindicaţii.
Glucidele reprezintă o pondere foarte mare din produs, majoritatea având absorbţie rapidă. De asemenea, salamul de biscuiţi are în compoziţie şi o cantitate mare de grăsimi vegetale. Din cauza acestui dezechilibru nutriţional, produsul analizat are o valoare energetică foarte mare, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
ADITIVII ALIMENTARI
Amestecul de zaharuri şi grăsimi este "condimentat" cu aditivi alimentari, unii dintre ei periculoşi. În această situaţie se află metabisulfitul de sodiu E223, care împiedică fixarea vitaminei B1. Mai mult, poate duce la apariţia astmului de sulfit. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de sulfiţi din alimentaţie este de 0,7 mg/kg corp. Un alt aditiv cu efecte adverse asupra sănătăţii este conservantul E211, benzoat de sodiu. Acesta duce la modificări de ADN, iar în urma unui consum prelungit se poate ajunge la cancer. Producătorul acestui salam de biscuiţi nu specifică despre ce fel de coloranţi este vorba. Acest aspect este deosebit de important, pentru că cei azoici combinaţi cu E211 pot induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. De asemenea, nu este specificată nici compoziţia esenţei de rom, care este o altă substanţă chimică obţinută cel mai probabil cu ajutorul unor coloranţi. Produsul analizat are în compoziţie şi alcool etilic rafinat, care, în contextul amestecului de grăsimi şi zaharuri rafinate, este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii renale, cardio şi cerebrovasculare, hepatice, dermatologice, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, astmaticilor, alergicilor, celor cu ADHD. Salamul de biscuiţi Magdi este interzis celor cu celiachie. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant.
Ingrediente
Biscuiţi 40%:―făină de grâu, zahăr, grăsime vegetală, agenţi de afânare: bicarbonat de amoniu–E503 şi bicarbonat de sodiuE500, sare, antioxidant: acid citric–E330, metabisulfit de sodiu–E223, arome alimentare, rahat:―zahăr, amidon, acid citric–E330, coloranţi, zahăr, grăsime vegetală nehidrogenată, cacao, nucă de cocos, alcool etilic rafinat, esenţă de rom, conservant benzoat de sodiu–E211, acid sorbic–E200. Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame de produs–valoare energetică: 406 kcal/100 grame, proteine 4,76 grame, lipide 11,59 grame, glucide 61,18 grame.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!