Betacarotenul şi cancerul de plămâni
de: Cristina Andreea Călin–1/11/2008
Betacarotenul, E160a, este un aditiv alimentar care colorează mâncărurile în portocaliu. De cele mai multe ori îl puteţi găsi în margarină, unt, prăjituri, produse lactate şi băuturi răcoritoare. Această substanţă poate fi obţinută din surse naturale cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii, cartofii dulci şi piersicile. E160a consumat din surse naturale nu are efecte adverse asupra organismului. Cel mult poate duce la îngălbenirea pielii în cazul în care mâncăm foarte multe produse care conţin această substanţă. Însă de cele mai multe ori, producătorii de alimente folosesc betacaroten de sinteză chimică. Acesta are o doză zilnică admisă de 5 mg/kg corp, stabilită de JEFCA, organismul modial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Doza este atât de mică pentru că betacarotenul de sinteză are efecte extrem de nocive.
CANCER DE PLĂMĂNI
Societatea Americană de Oncologie susţinea într-un studiu că în cazul unui consum de 30 mg de betacaroten este posibilitatea foarte mare de a apărea cancerul de plămâni. Cele mai afectaţi sunt persoanele care fumează şi cei care trăiesc în zone foarte poluate. Aceştia cer ca produsele care conţin E160a să aibă pe etichetă avertizări legate de potenţialul lor cancerigen asupra fumătorilor. De asemenea, au fost realizate studii care au arătat că E160a poate creşte toxicitatea vitaminei A. Acest lucru este posibil pentru că E160a este şi el o sursă de vitamina A–două părţi de caroten aduc o parte de vitamina A. Mai mult, în 1994 a apărut un studiu în ―The New England Journal of Medicine‖ din care reieşea că şi această substanţă ingerată din fructe şi legume poate duce la cancer de plămâni, mai ales în cazul celor predispuşi la aceste maladii. Rezultatul l-au obţinut şi medicii de la Institutul Naţional de Oncologie din SUA, care au arătat că incidenţa de cancere de plămâni a fost mult mai mare la pacienţii care au luat suplimente cu betacaroten decât la cei care nu au beneficiat de un astfel de tratament. Un studiu mai recent a arătat că E160a are şi efecte pozitive. 5 mg/kg corp luate zilnic duc la încetinirea procesului de îmbătrânire cognitivă şi la îmbunătăţirea funcţiilor mentale. Acest studiu a durat 18 ani şi a fost efectuat pe 4.000 de subiecţi. Vegetarienii trebuie să fie atenţi la consumul de produse care conţin betacaroten pentru că pentru stabilizarea acestei substanţe chimice se foloseşte de cele mai multe ori gelatina. Aceasta poate fi obţinută din carne de porc, vită sau peşte.
de: Cristina Andreea Călin–1/11/2008
Betacarotenul, E160a, este un aditiv alimentar care colorează mâncărurile în portocaliu. De cele mai multe ori îl puteţi găsi în margarină, unt, prăjituri, produse lactate şi băuturi răcoritoare. Această substanţă poate fi obţinută din surse naturale cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii, cartofii dulci şi piersicile. E160a consumat din surse naturale nu are efecte adverse asupra organismului. Cel mult poate duce la îngălbenirea pielii în cazul în care mâncăm foarte multe produse care conţin această substanţă. Însă de cele mai multe ori, producătorii de alimente folosesc betacaroten de sinteză chimică. Acesta are o doză zilnică admisă de 5 mg/kg corp, stabilită de JEFCA, organismul modial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Doza este atât de mică pentru că betacarotenul de sinteză are efecte extrem de nocive.
CANCER DE PLĂMĂNI
Societatea Americană de Oncologie susţinea într-un studiu că în cazul unui consum de 30 mg de betacaroten este posibilitatea foarte mare de a apărea cancerul de plămâni. Cele mai afectaţi sunt persoanele care fumează şi cei care trăiesc în zone foarte poluate. Aceştia cer ca produsele care conţin E160a să aibă pe etichetă avertizări legate de potenţialul lor cancerigen asupra fumătorilor. De asemenea, au fost realizate studii care au arătat că E160a poate creşte toxicitatea vitaminei A. Acest lucru este posibil pentru că E160a este şi el o sursă de vitamina A–două părţi de caroten aduc o parte de vitamina A. Mai mult, în 1994 a apărut un studiu în ―The New England Journal of Medicine‖ din care reieşea că şi această substanţă ingerată din fructe şi legume poate duce la cancer de plămâni, mai ales în cazul celor predispuşi la aceste maladii. Rezultatul l-au obţinut şi medicii de la Institutul Naţional de Oncologie din SUA, care au arătat că incidenţa de cancere de plămâni a fost mult mai mare la pacienţii care au luat suplimente cu betacaroten decât la cei care nu au beneficiat de un astfel de tratament. Un studiu mai recent a arătat că E160a are şi efecte pozitive. 5 mg/kg corp luate zilnic duc la încetinirea procesului de îmbătrânire cognitivă şi la îmbunătăţirea funcţiilor mentale. Acest studiu a durat 18 ani şi a fost efectuat pe 4.000 de subiecţi. Vegetarienii trebuie să fie atenţi la consumul de produse care conţin betacaroten pentru că pentru stabilizarea acestei substanţe chimice se foloseşte de cele mai multe ori gelatina. Aceasta poate fi obţinută din carne de porc, vită sau peşte.
Preluare din Jurnalul Naqţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!