"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 19 octombrie 2012

Ce cumpărăm (121)

Cheese CD -Grăsimi da, usturoi ba
de: Cristina Andreea Călin–7/11/2008
Pe faţa ambalajului sărăţelelor Cheese CD scrie "caşcaval şi usturoi". Dacă citim şi pe verso, aflăm că usturoiul este reprezentat de fapt de o aromă cu o pondere de 1,5%.
Sărăţelele analizate au o valoare energetică foarte mare, 384 kcal., care reprezintă aproape un sfert din necesarul zilnic de calorii al unui adult sănătos. Profilul nutriţional extrem de dezechilibrat este de vină pentru acest aport caloric. Produsul analizat conţine o cantitate mare de grăsimi, atât saturate (caşcaval), cât şi vegetale (margarină).
LIPSURI
Producătorul omite să specifice care sunt ingredientele caşcavalului şi ale margarinei. Era important de ştiut cantitatea de sare folosită pentru caşcaval şi dacă acesta este sau nu afumat. Margarina cu siguranţă conţine şi aditivi alimentari, despre prezenţa cărora consumatorul nu este avertizat. Mai mult, trebuia să detalieze dacă grăsimile folosite pentru margarină sunt hidrogenate sau interesterificate. Chiar dacă amândouă sunt periculoase pentru sănătate, există diferenţe între ele.
Grăsimile hidrogenate sunt mult mai nocive, ele afectând în mod serios sănătatea sistemului cardiovascular şi a ficatului. Produsul conţine o cantitate foarte mare de sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g, ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nerespectarea acestui sfat duce la apariţia bolilor de inimă sau de rinichi.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv, persoanelor cu boli dermatologice (inclusiv celulită), celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer.
Ingrediente
Făină de grâu, caşcaval 10%, lapte praf, margarină, sare iodată, praf de condimente, aromă de usturoi 1,5%. Valori medii/100 g: valoare energetică 384 kcal./1.616 kJ, proteine 16.2 g, glucide 52.4 g, lipide 12.1 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!