"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 7 octombrie 2012

Ce cumpărăm (109)

Salam picant C+C-Campionul care păcăleşte consumatorul
de: Cristina Andreea Călin–17/11/2008
Pe eticheta "salamului picant C+C" scrie că este "campionul calităţii". Acest lucru ar fi fost posibil dacă nu ar fi avut în compoziţie atât de mulţi aditivi alimentari şi o cantitate foarte mare de grăsimi animale.
Slănina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasă pentru sistemul cardiovascular şi pentru buna funcţionare a ficatului. Nu este indicată în alimentaţia celor care suferă de hiperuricemie (gută), pentru că le agravează crizele.
ADITIVII ALIMENTARI
Aceste grăsimi sunt amestecate cu aditivi alimentari, pentru a le da un gust mai plăcut şi o textură cât ma  aproape de cea a unui produs de calitate. Consumatorul nu simte foarte tare faptul că slănina este folosită în cantitate mare, pentru că s-a folosit monoglutamat de sodiu, E621, care potenţează gustul cărnii de porc. Acest aditiv vine numai în ajutorul producătorului, deoarece clientul va avea numai de suferit. Consumul frecvent de E621 duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, respiraţie dificilă, modificări de ritm cardiac. De asemenea, monoglutamatul de sodiu este neurotoxic şi provoacă dependenţă. Din această cauză nu este recomandat în alimentaţia bolnavilor de Parkinson, Alzheimer şi Hungtington.
Monoglutamatul de sodiu trebuie exclus şi din dieta copiilor, a femeilor însărcinate şi care alăptează, a bătrânilor, a hipoglicemicilor şi a cardiacilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Conservantul nitrit de sodiu, E250, nu trebuie consumat de nici o categorie de persoane, pentru că are efecte cancerigene dovedite. De aceea, JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doză zilnică admisă pentru toate sursele de nitriţi din alimentaţie de 0,1 mg/kg corp. Cei mai afectaţi de consumul de nitriţi sunt sugarii şi copiii mici. Persoanele sensibile pot suferi de alergii, dureri de cap, cianoze în urma consumului de nitriţi. De asemenea, E250 poate declanşa hipertensiunea la vârste fragede şi poate induce afecţiuni ale glandei tiroide, pentru că perturbă metabolismul iodului. Pentru ca dumneavoastră să aveţi impresia că mâncaţi un produs foarte proaspăt, producătorul a folosit colorantul carmin, E120. Acesta le poate declanşa persoanelor sensibile alergii, rinite, astm sau erupţii cutanate. De asemenea, nu este recomandat în alimentaţia copiilor, a celor care suferă de sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi nici celor care au maladiile Alzheimer şi Parkinson. Sarea reprezintă şi ea un ingredient major al salamului picant C+C. Pe lângă sare, produsul mai are sodiu şi aditivii alimentari glutamat monosodic, ascorbat de sodiu şi nitrit de sodiu. Specialistul nostru atrage atenţia că un adult sănătos nu trebuie să consume zilnic o cantitate mai mare de 6 g de sare. În caz contrar, va tulbura buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a rinichilor. Combinaţia de grăsimi animale saturate cu aditivi alimentari îi imprimă produsului o valoare energetică foarte mare. Din această cauză, persoanele supraponderale şi obeze trebuie să consume produsul cu precauţie. Acelaşi sfat este valabil şi pentru cei normoponderali.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, cerebrovasculare, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, diabeticilor, hiperuricemicilor, celor cu Parkinson, Alzheimer, celor cu sindrom ADHD.
Ingrediente
Carne porc, slănină, carne vită, proteină vegetală de soia, sare, condimente, zaharuri (dextroză, zahăr), potenţiator de gust (glutamat monosodic–E621), antioxidant (acid ascorbic–E300, ascorbat de sodiu–E301), colorant (carmin–E120), conservant (nitrit de sodiu–E250), culturi starter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!