"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 22 octombrie 2012

Ce cumpărăm (124)

Energy powerdrink-Energie din aditivi nocivi
de: Cristina Andreea Călin–24/06/2008
Eticheta produsului nu este tradusă în limba română.
Băuturile energizante pot fi o soluţie pentru perioadele de suprasolicitare, numai că ele nu sînt recomandate din cauza compoziţiei. Energy powerdrink este în aceaşi situaţie, avînd şi aditivi alimentari periculoşi. Consumatorii care vor să bea un Energy powerdrink şi vor să ştie şi ce conţine trebuie să ştie neapărat o limbă străină. Importatorul încalcă grav legislaţia românească, neoferind o etichetă pe înţelesul nostru. Traducînd, aflăm că este o "băutură alcoolică cu taurină şi 6 vitamine" şi că are în compoziţie: "Apă, zahăr, acid citric (E330), vitamina (vitamina C, niacină, vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6, riboflavină, acid folic), arome, coloranţi E 1500d (caramel sulfat de amoniu), E 104 (galben de chinolină), cafeină (150mg/L), taurină (100 mg/L)". Producătorul recomandă ca băutura să nu fie consumată de "adolescenţi, diabetici şi de persoanele care sînt sensibile la cafeină" şi să nu fie asociată cu alcool.
Informaţiile nutriţionale pentru 100 ml sînt următoarele: "Valoarea energetică: 219 kj (51kcal), proteine 0,1g,
carbohidraţi 12,4g, grăsimi 0,1g, vitamine: vitamina C 18,0 mg, niacină 5,4 mg, acid pantotenic 1,8 mg, vitamina B6 0,6 mg, riboflavină (vitamina B2) 0,48, acid folic 60,0 mg"
ANALIZĂ. Produsul analizat este o băutură "energizantă", cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), periculoase pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că, pe lîngă cantitatea mare de glucide, produsul conţine şi aditivi alimentari periculoşi, E 150d–caramel şi E 104 (galben de chinolină). E 104 este un colorant de sinteză azoic incriminat în apariţia sindromului ADHD (hiperactivitate cu deficienţă de concentrare). Mai mult, acesta poate provoca alergii, astm şi dermatite. De asemenea, aditivul alimentar este interzis persoanelor care au sensibilitate la aspirină. Consumul frecvent din acest colorant nu este recomandat. Colorantul E 150d se poate obţine şi din glucide provenite din porumb sau sfeclă modificate genetic (GMO‘s). De asemenea, nu este recomandat consumul frecvent. Taurina şi cafeina au acţiune atît a sistemului nervos, cît şi a celui endocrin, inducînd un stres metabolic nedorit. În urma analizei, reiese că din punct de vedere nutriţional produsul este dezechilibrat.
CONCLUZII. Amestecul de ingrediente din acest produs îl face nerecomandabil supraponderalilor, obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu sindrom ADHD – hiperactivitate cu deficienţăde concentrare, copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează. De asemenea, băutura energizantă analizată nu este indicată persoanelor care suferă de diabet de tip II, celor care suferă de hipertensiune, persoanelor cu afecţiuni neurologice şi neurodegenerative. Specialistul nostru, prof. dr Mencinicopschi, ne avertizează că în cazul în care asociem băutura cu tutunul, alcoolul sau cu alte alimente care conţin cafeină vom accentua nocivitatea produsului.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!