"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 7 august 2012

O pană pe autostradă

Imagine preluată de pe porumbei.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Cu creierele spălate de atâtea filme americane vizionate la televizor, am ajuns să confundăm ficţiunea cu realitatea în multe cazuri.
Unul dintre aceste cazuri este cel al funcţiei instituţiei Poliţiei. Chiar dacă pe maşinile Poliţiei române este imprimat un cu totul alt logo, noi credem că unul dintre rolurile Poliţiei este acela de „To protect and to serve”. Şi cu toţii ştim foarte bine că modul de funcţionare al unei Poliţii nu poate fi înţeles în afara contextului social oferit de ţara în care îşi desfăşoară activitatea. Altfel spus, Poliţia din Canada îşi desfăşoară activitatea pe coordonate total diferite faţă de Poliţia din Mongolia, de exemplu.
Sau faţă de cea din România. Chiar dacă sunt sub aceeaşi umbrelă a numelui de Poliţie, există diferenţe în ceea ce priveşte modul de desfăşurarea a activităţii, a obiectivelor, a măsurilor care trebuie luate, a specificului legislativ etc. Dar, indiferent de logo sau de specificul naţional, toate au un numitor comun: protecţia cetăţenilor.
Doi prieteni şi colegi de-ai mei se întorc dintr-o delegaţie. Ca să aibă parte de oarece confort şi o oarecare mobilitate, au preferat să folosească maşina personală a unuia dintre ei pentru deplasare.
Numai că, orice plăcere trebuie plătită, scrie undeva, în stele, ceea ce face ca, pe drumul de întoarcere, în timp ce sunt pe renumita autostradă A1, maşina să sufere o avarie gravă: capacul pompei de apă se sparge în mers şi sare undeva, pe câmp, producând un sunet cât se poate de alarmant. Cu toate becurile de avarie din bord aprinse şi alarmat de sunetul auzit, colegul care conducea trage pe dreapta în plin câmp şi, împreună cu celălalt coleg, încep să caute piesa cu pricina.
Dar iată că integrarea noastră în NATO şi în U.E. încep să dea roade şi ei văd cu sufletele pline de speranţă o maşină cu însemnele Poliţiei că se apropie. Maşina opreşte, agenţii coboară şi, în scurt timp li se aduce la cunoştinţă păţania.
În mod normal, mergând pe firul logicii lucrurileor, ce credeţi că ar urma să se întâmple în următoarele momente? Exact! Acum, după prezentarea necazului, urmează partea în care Poliţia îşi etalează atributele de protecţie, pază, ocrotire şi ce mai vreţi voi. Lucru dovedit cât se poate de elocvent atunci când unul dintre poliţişti le spune:
- Băieţi, în locul vostru nu aş sta prea mult pe aici, prin câmp... Sunt tot felul de indivizi prin zonă... Şi echipajul pleacă.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!