"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 23 august 2012

Ce cumpărăm (65)

Giusto Lemon Bitter-băutură cu zahăr şi E-uri
de Mihaela Ionescu - 25/08/2009
Sucurile de fructe prezente în această băutură răcoritoare nu au nici o valoare biologică, fiind înecate în aditivi alimentari şi zahăr. Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc natural de lămâie Giusto Lemon Bitter este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, fiind fabricat în principal din apă şi zahăr. Acesta din urmă are index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă, constituind un stres pentru pancreasul endocrin, care este nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă.
În compoziţia produsului intră şi aditivi alimentari cu potenţial periculos asupra sănătăţii consumatorilor. Benzoatul de sodiu, E211, este unul dintre cei mai contestaţi conservatori, fiind incriminat în modificarea ADN-ului. De asemenea, unele studii au arătat că poate declanşa diverse tipuri de cancer, dar şi sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Efecte adverse are şi sorbatul de sodiu, care poate provoca astm şi alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Guma de carruba în doze mari poate avea acţiune laxativă şi uneori poate provoca alergii.
Sucul de lămâie şi cel de portocale sunt prezente într-o cantitate foarte mică, neavând nici un fel de efect benefic asupra sănătăţii, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, prezenţa aditivilor alimentari şi a zahărului în cantitate atât de mare distruge orice valoare biologică a sucurilor de fructe.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că Giusto Bitter Lemon Green nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sindrom ADHD, persoanelor alergice, astmaticilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii ale tractusului digestiv, dermatologice, cardiace, hepatice, renale, celor care suferă de cancer, celor cu probleme stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum.
ETICHETA
Giusto Bitter Lemon Green. Băutură răcoritoare carbogazoasă cu suc natural de lămâie. Apă, zahăr, suc natural de lămâie (min. 1,7%), suc natural de portocale (min. 1,3%), dioxid de carbon E290, acidifiant: acid citric E330, aromă, antioxidant: acid ascorbic E300, stabilizator: gumă de carruba E410, conservanţi: benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202, coloranţi verde natural CI3 E140i şi caroteni E160. Valoarea energetică 189 kJ/45 Kcal.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!