"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 2 august 2012

Ce cumpărăm (44)

Fideaua Rollton (Aromă sintetică de vită şi multă sare)
de Mihaela Ionescu – 15/02/2009
Vitaminele din fideaua Rollton nu mai au nici o valoare, fiind înecate în sare şi aditivi alimentari, care au numeroase efecte adverse. Cardiacii, hipertensivii şi cei cu probleme ale rinichilor trebuie să evite consumul acestui produs. Fideaua pentru prepararea rapidă a supei Rollton este un produs care poate afecta în mod grav sănătatea inimii şi a rinichilor, din cauza cantităţii foarte mari de sodiu. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că un adult nu ar trebui să consume mai mult de 6 grame de sare zilnic, pentru a nu pune în pericol buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a rinichilor. Pe etichetă producătorul precizează că fideaua conţine şi vitamine, însă acestea nu au nici o valoarea biologică, fiind înecate în aditivi alimentari şi grăsimi. Cei mai periculoşi sunt potenţiatorii de gust şi de aromă: monoglutamatul monosodic (din două surse), inozinatul de sodiu şi guanilatul de sodiu.
POTENŢIATORII DE GUST
E621 poate produce peroanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din această cauză nu este admis în produsele pentru copii şi nu trebuie consumat de femeile însărcinate, hipoglicemici, bătrâni şi cardiaci. Mai mult, monoglutamatul monosodic este neurotoxic, poate declanşa maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson. Guanilatul de sodiu şi inozinatul de sodiu–nu este posibilă o evaluare definitivă, pentru că nu s-au realizat suficiente studii. Totuşi, din cercetările realizate până acum s-a demonstrat că acutizează crizele de hiperuricemie (gută). Efecte adverse are şi guma guar E412, care poate provoca balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme şi poate interfera cu absorbţia grăsimilor.
Produsul analizat conţine şi o cantitate mare de grăsimi vegetale, dar şi zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat. Din această cauză, fideaua este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, potrivit Regulamentului European 1924/2006. Prin compoziţia pe care o are, produsul nu poate răspunde necesităţilor unei diete sănătoase.
Fideaua are şi o valoare energetică ridicată, 480 kcal, de care persoanele supraponderale şi obeze trebuie să ţină cont pentru a nu avea probleme şi mai mari în managementul greutăţii corporale. Dacă vă aşteptaţi ca atunci când veţi pune fideaua în apă clocotită să miroasă a carne de porc, veţi avea o surpriză. Mirosul este reconstituit din substanţe chimice, aroma fiind una sintetică, fără nici o legătură cu carnea de vită.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni renale, suferinzilor de hiperuricemie şi gută, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice (inclusiv celulită), suferinzilor de reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, cancer şi boli neurodegenerative.
Este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Diabeticii vor cere sfatul medicului înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.
Ingrediente
Fidea de preparare rapidă + 5 vitamine cu gust de carne de vită. Ingrediente: fidea: făină de grâu c/s, ulei de palmier, apă, sare, potenţiator de gust şi aromă – glutamat monosodic E621, agent de îngroşare – gumă de guar E412, agent de afânare (bicarbonat de sodiu E500, carbonat de caliu E170), vitamine (B1, B2, B6, PP, acid folic). Baza de supă: sare, zahăr, potenţiator de gust şi aromă (glutamat monosodic E621, inozinat E631 şi guanilat de sodiu E627), legume uscate (praf de ceapă verde, usturoi, păstârnac, pătrunjel), condimente (piper negru, piper roşu, ghimbir), aromatizat identic cu cel natural de "carne de vită". Ulei de floarea-soarelui. Valoarea nutritivă 100g/produs uscat: proteine 7,9 g, grăsimi 22,8 g, glucide 60,8 g, vitamine B1: 0,4 mg, B2 0,4 mg, B6 0,5 mg, PP 3,5 mg, acid folic 40 mKg, valoarea energetică 480 kcal.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!