"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 31 august 2012

Ce cumpărăm (73)

Inele Jumbo Balls din aditivi chimici
de: Cristina Andreea Călin - 14/01/2009
Părinţii care îşi vor hrăni copiii cu inelele de porumb Jumbo Balls riscă să îi transforme în nişte agitaţi. Acest produs conţine aditivi alimentari, ce induc sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare.
Inelele de porumb Jumbo Balls (Crasty) au un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză, produsul este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Produsul analizat conţine şi patru coloranţi chimici de sinteză, ce nu sunt recomandaţi în alimentaţia copiilor. Tartrazina E102 nu trebuie consumată într-o cantitate mai mare de 7,5 mg/kg corp. Dacă este depăşită această cantitate pot apărea alergii, astm, rinite, urticarie. Copiilor le poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De asemenea, creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producând stări de confuzie, inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive. Roşu ponceau 4R este un colorant azoic care induce sindromul ADHD şi are un puternic potenţial cancerigen. Din această cauză a fost stabilită o doză zilnică admisă de numai 4 mg/kg corp. La fel de periculos este şi E133 albastru briliant. Acesta poate induce sindromul ADHD, bronhoconstricţie, rash, destrucţii cromozomiale. Doza zilnică admisă este de 12,5 mg/kg corp. Dioxidul de titan, E171, nu este recomandat a fi consumat în mod frecvent, mai ales de către persoanele sensibile. Pe lângă aceşti coloranţi, inelele Jumbo Balls conţin şi arome de fructe identic naturale, ceea ce înseamnă că au fost obţinute prin sinteză chimică. Părinţii nu trebuie să îşi imagineze că s-au folosit extracte de fructe benefice sănătăţii copiilor. Produsul în sine nu are nici o valoare biologică, aducând organismului numai un plus de calorii de proastă calitate ce duc la obezitate.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu alergii, celor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), celor cu boli dermatologice, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, bolnavilor de cancer. Inelele Jumbo Balls sunt interzise bolnavilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma produsul şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.
ETICHETĂ
Inele din porumb. Crasty. Griş din porumb 72%, zahăr, glucoză, arome de fructe identic naturale, coloranţi alimentari E102–tartrazină, E124–roşu ponceau 4R, E133–albastru briliant, E171–dioxid de titan. Valoare energetică/100 g: 395 kcal/1.652 kJ, proteine 8,1%, lipide 2,6%, glucide 87%. Produsul nu conţine OMG.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!