PEPSI MAX si aditivii alimentari
De: Oana Corfală-24 Iun 2009
Mens sana in corpore sano. Motto-ul latin este arhicunoscut în întreaga lume şi cu toţii încercăm, mai mult sau mai puţin, să îl aplicăm în viaţa de zi cu zi. Acest lucru este din ce în ce mai dificil din cauza alimentelor pe care le consumăm.
Este important pentru sănătatea noastră ca produsele alimentare să fie produse în conformitate cu legile în vigoare, dar legile permit folosirea de substanţe dăunătoare sănătăţii: este vorba de o parte din aditivii alimentari, binecunoscutele E-uri de pe etichetele alimentelor.
Standardele generale pentru aditivii alimentari se stabilesc pe plan internaţional, iar autoritatea de referinţă în ceea ce priveşte elaborarea standardelor de calitate este „Codex Alimentarius", întocmit în 1962. Uniunea Europeana a decis în 1970, ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat pe etichete sau ambalaje, prin binecunoscutul cod E. Pentru aplicarea eficientă şi unitară a legislaţiei în domeniu, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor a elaborat peste 90 de proceduri specifice de control pe grupe de produse şi servicii.
Există totuşi aditivi alimentari permişi în România, dar interzişi în ţări precum Rusia, Statele Unite ale Americii sau Australia datorită toxicităţii lor, iar dintre ei merită menţionaţi: E123: Amarant-colorant roşu; E124: Ponceau 4R-colorant roşu; E128: Roşu 2 G-colorant; E211:Acidul benzoic si derivaţii săi; E230: Bifenil-conservant; E231: Ortofenilfenol-conservant; E233: Tiabendazol-conservanţi; E95: Acetsulfam K-îndulcitor. DARE FOR MORE – 2,5L
la preţ de 2L. Acesta este sloganul companiei Pepsi, care îndeamnă consumatorii să bea mai mult la un preţ mai mic. Dacă citim ingredientele unei etichete de PEPSI MAX din România observăm că celebra băutură răcoritoare conţine: apa, dioxid de carbon; Colorant: caramel; Îndulcitori de sinteza: aspartam (conţine fenilalanina) şi Acesulfam K; Acidifianţi: acid citric şi acid fosforic alimentar; Conservant: benzoat de sodiu, cafeină, aromă de cola. Statele Unite ale Americii a interzis folosirea a doi aditivi alimentari prezenţi în această băutură, şi anume BENZOATUL DE SODIU–E211, conservant alimentar care maschează gustul unor alimente de calitate slabă; se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul, iar Asociaţia Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen; interzis mai este ASPARTAM–E951, un edulcorant intens, puterea de îndulcire fiind de 150-200 de ori mai mare decât a zaharozei, iar consumul frecvent este nerecomandat deoarece poate provoca oboseală, ameţeli, halucinaţii, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi cancere de creier.
Cu toate că ceilalţi aditivi alimentari sunt până în prezent permişi peste tot în lume, ei sunt dăunători organismului.
ACESULFAM K– E 950, nu este recomandat copiilor, în curele de slăbire, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, bătrânilor sau diabeticilor deoarece prezintă risc carcinogen, determină stres metabolic, iar la animalele de laborator apar afecţiuni ale glandei tiroide. ACIDUL FOSFORIC–E 338, este un acidifiant natural mineral care consumat în cantităţi mari determina încetinirea asimilării de magneziu, fier şi calciu, mărind astfel riscul de osteoporoză. ACIDUL CITRIC–E330, este un acidifiant care determină afecţiuni ale cavităţii bucale ca aftele sau cariile dentare. Consumul mare de CAFEINĂ provocă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare şi scăderea calcemiei. Găsim aditivi alimentari nocivi sănătăţii aproape în toate produsele pe care le consumăm. Astfel ca motto-ul „Mens sana in corpore sano" este din ce în ce mai dificil de aplicat, dar nu imposibil.
Preluare din Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!