"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 22 august 2012

Ce cumpărăm (64)

Carne de curcan împănată cu opt E-uri
de Mihaela Ionescu - 28/08/2009
Fileul de curcan Ifantis este un produs ce, pe lângă carnea de pasăre, conţine şi o cantitate mare de aditivi alimentari, sare şi apă. Am putea spune că aproape o treime din file este reprezentată de substanţe care îl ajută să stea mai mult pe raftul magazinelor sau să arate cât mai apetisant. Consumatorul ar putea alege fileul de curcan pentru că acest tip de carne este recunoscut ca neavând colesterol. Numai că, dacă i se adaugă atâţia aditivi alimentari, valoarea biologică este scăzută. Polifosfaţii împiedică fixarea calciului în oase, iar caragenanul poate provoca chiar şi cancer de stomac, dacă este consumat în cantităţi mari.
La fel de periculos este şi glutamatul de sodiu, care duce la apariţia durerilor de cap, a ameţelilor, a palpitaţiilor. Despre efectele cancerigene ale nitritului de sodiu s-au scris multe, astfel încât nu este recomandat, mai ales în alimentaţia copiilor şi a femeilor însărcinate şi care alăptează. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat conţine o cantitate mare de sodiu, din şase aditivi alimentari şi sare. De aceea, bolnavii renali şi cei cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să consume produsul cu mare precauţie. De asemenea, nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii hepatice, celor cu gută, cu hipertensiune, cu cancer, celor cu osteoporoză, cu boli dermatologice, cu maladii neurodegenerative.
ETICHETA
Ifantis. File de curcan. File de curcan 72,5%, apă, amidon de cartofi, proteină animală (ou, porc), soia, agent de întărire L sodium E325, L lactat E270, sare, condimente şi extracte de condimente, zaharuri, stabilizatori: polifosfat de Na E452, caragenan E407, acidifiant: ascorbat de Na E301, substanţă tampon: citrate de Na E331, potenţiator de aromă glutamat de Na E621, conservant: nitrit de Na E250.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!