"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 24 august 2012

Ce cumpărăm (66)

Salam rustic Agricola din resturi de pasăre
de : Mihaela Ionescu - 17/08/2009
Salamul rustic Agricola este un produs care se remarcă prin faptul că nu are aproape nimic natural în compoziţie, fiind un amestec de resturi de pasăre, grăsimi şi aditivi alimentari.
Principalul ingredient al salamului rustic Agricola este carnea de pasăre separată mecanic (MDM) care este de fapt o pastă din resturi fără valoare economică-pieliţe, zgârciuri şi ce mai scapă în malaxor. Pentru că nu are nici o valoare nutritivă, folosirea MDM-ul a fost limitată în mai multe ţări, iar în altele nu se mai utilizează deloc.
Următorul ingredient ca pondere este emulsia de şoric, care nu aduce organismului nici un aport de vitamine şi minerale, neavând valoare biologică. Slănina este şi ea prezentă într-o cantitate mare, inducând produsului un dezechilibru nutriţional. Grăsimile saturate, de natură animală, afectează grav funcţionarea la parametri normali a sistemului cardiovascular, dar şi a ficatului, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În compoziţia produsului analizat intră şi aditivi alimentari care, consumaţi în mod frecvent, afectează buna funcţionare a organismului. Polifosfaţii, E452, aduc în organism o cantitate suplimentară de fosfor, care împidică fixarea calciului în oase. Cu timpul, pot apărea depuneri anormale de calciu, dar se poate instala şi osteoporoza. Potenţiatorul de gust, glutamat de sodiu, E621, poate provoca aşa-numitul sindrom al bucătăriei chinezeşti.
Acesta se manifestă mai ales la persoanele sensibile cauzându-le dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură in antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din cauza acestor efecte, monoglutamatul de sodiu nu trebuie consumat de femeile însărcinate, copii, persoanele hipoglicemice, bătrâni şi cardiaci. Un alt efect al aditivului alimentar E 621 este predispoziţia la obezitate. Acest fapt a fost demonstrat pe studii de laborator efectuate pe cobai.
Compuşii de transformare metabolică din E621 au efect neurotoxic, putând declanşa maladii grave ca Huntington, Alzheimer sau Parkinson.
Colorantul carmin E120 este incriminat în apariţia alergiilor, erupţiilor cutanate, dar şi în declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). La fel de periculos este şi conservantul nitrit de sodiu, al cărui potenţial cancerigen a fost demonstrat de lumea ştiinţifică.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor enumerate pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, celor cu dislipidemie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale. De asemenea, consumul acestui salam nu este indicat persoanelor care suferă de boli neurodegenetive (Parkinson şi Alzheimer), suferinzilor de boli ale pielii (psoriazis), celor cu osteoporoză, cu boli colagenice, suferinzilor de cancer, de hiperuricemie (gută), persoanelor cu boli ale tractusului digestiv. Suferinzii de diabet vor ţine cont de aportul de glucide adus de produs şi vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa reacţia organismului la produs.
ETICHETA
Preparat din carne fiartă şi afumată. Membrană artificială necomestibilă. Carne de pasăre separată mecanic, emulsie de şoric, slănină, proteină vegetală din soia, amidon, apă, condimente, sare, stabilizator polifosfaţi E452, antioxidant acid ascorbic E300, potenţiator de aromă glutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120, conservant nitrit de sodiu E250. Valoare energetică 230,39 kcal/956.88 kj.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!