"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 25 august 2012

Ce cumpărăm (67)

Pateu proaspăt Tartini cu conservant
de: Mihaela Ionescu - 13/08/2009
Pe eticheta pateului de porc Tartini scrie că este proaspăt şi delicios. Nu punem la îndoială gustul produsului, dar în ceea ce priveşte prospeţimea, lista de ingrediente contrazice afirmaţia. Prezenţa conservantului nitrit de sodiu este principalul motiv pentru care pateul de porc Tartini nu poate fi proaspăt. Pe lângă acest aditiv alimentar cu potenţial cancerigen, produsul analizat mai conţine şi alte substanţe chimice sau ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare.
Monoglutamatul de sodiu, aditiv alimentar folosit pentru gustul delicios, poate duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, mai ales în cazul unui consum frecvent. Acesta se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, probleme neuropsihice. Efecte adverse are şi colorantul carmin care poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. De asemenea, nu este recomandat în alimenţia suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer din cauza conţinutului de aluminiu.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că pateul de porc Tartini este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Cea mai mare pondere în produs o au grăsimile de natură animală, care afectează în primul rând funcţionarea ficatului şi a sistemului cardiovascular. În compoziţia produsului intră şi zahărul, glucid cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă.
Concluziile specialistului
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afecţiuni hepatice şi renale, diabeticilor (grăsimile saturate generează rezistenţa la insulină), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavilor de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson şi Alhzeimer), celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu sistemul imunitar slăbit. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cei cu alergie la soia vor testa în prealabil produsul, consumând doar o mică parte pentru a vedea reacţia organismului.
ETICHETA
Caroli. Tartini. Pate de porc. Ficat de porc 27%, slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, sare, ceapă deshidratată, condimente naturale, zahăr, proteină din lapte, agent de îngroşare (caragenan E407), antioxidant ascorbat de sodiu E301, conservant nitrit de sodiu E250, acetat de sodiu E 262, potenţiator de gust monoglutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120. Produs fiert. Conţine soia, proteine din lapte, poate conţine urme de alune. Valoare energetică la 100 g produs 1150 kj/275 kcal, proteine 10,5 g proteine, lipide 24 g, glucide 4,5 g, sare 1,9 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!