Ciorbă de burtă Knorr cu potenţiatori de gust
de Cristina Andreea Calin - 17/11/2009
Produsul "Ciorbă de burtă Knorr" este de fapt un praf peste care consumatorul poate pune apă fierbinte, în urma amestecului rezultând un lichid cu un gust care ar trebui să fie asemănător cu cel al ciorbei de burtă. Compoziţia prafului nu are nimic în comun cu reţeta preparatului tradiţional românesc, în cazul în care nu vă cumpăraţi ingredientele pentru ciorbă de la vreun laborator de chimie alimentară. Monosodiu glutamat, inozinatul şi guanilatul de sodiu sunt aditivi alimentari care sunt folosiţi pentru a suplini lipsa de burtă de vită, potenţând gustul acestui ingredient. Nu ar fi nimic rău dacă aceste E-uri nu ar avea şi efecte adverse. E621 poate duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, stare de greaţă, palpitaţii. Inozinatul şi guanilatul de sodiu pontenţează crizele de hiperuricemie (gută), fiind contraindicat în dieta suferinzilor de această maladie.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune, analizând eticheta nutriţională, că produsul este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de glucide. Din această cauză, diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Ciorba de burtă Knorr este interzisă suferinzilor de celichie, din cauza conţinutului de gluten. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului, consumând doar o cantitate mică de produs.
În urma analizei, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu maladii hepatice, renale, cardiovasculare, alergicilor, celor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer.
Knorr. Ciorbă de burtă. Amestec de ingrediente deshidratate. Făină de grâu, amidon de porumb şi tapioca, sare, grăsime de vită, burtă de vită 6,2%, lactoză, maltodextrină din cartofi şi porumb, potenţiatori de aromă (monosodiu glutamat-E621, inozinat-E631 şi guanilat de sodium-E627), condimente 3,3% (usturoi, leuştean, curcumă, piper alb, boia de ardei), grăsime vegetală, proteine din lapte, zahăr, arome (conţin ţelină), acidifianţi (acid malic-296, acid lactic-270), extract de drojdie, glucoză, ulei vegetal. Valoare nutriţională pentru 200 ml supă preparată: valoare energetică 90kj/22 kcal, proteine 0,6 g, glucide 3,3 g din care zaharuri 0,5, lipide 0,7 g din care sacizi graşi saturaţi 0,3 g, fibre 0,1 g, sodiu 0,38 g, sare 0,9 g.
Preluare din Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!