"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 25 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (220)

Star LaysStar (Lays)-O pungă de calorii sărate şi aromate
de: Magda Marincovici
Au gustul irezistibil al cartofilor 100% naturali. Asta scrie pe etichetă. În realitate: pe afară-i vopsit gardul şi "în pungă" leopardul. Adică un aliment 100% artificial, de tip junk food.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că produsul se înscrie în categoria snacks-urilor din cartofi, cu gust de barbecue, fiind procesat din următoarele ingrediente: cartofi, uleiuri vegetale (nu se specifică daca sunt hidrogenate), făină de grâu, sare (clorură de sodiu), zahăr (zaharoză), stimulator de aromă E 621–glutamat monosodic, E 631–inozinat disodic, E 627–guanilat disodic; condimente: 0,2% ardei, glucoză din grâu, maltodextrine, proteine hidrolizate din soia şi din porumb, acidifiant E 262–diacetat de sodiu, pudră de ceapă–0,15/100 gr, pudră de carne de porc 0,05%, E 1420–amidon modificat din capioca, arome naturale şi indentic naturale (artificiale).
CALORII.
Produsul are o densitate energetică foarte ridicată–515 Kcal/2156 Kj/100 de grame de produs. În plus, compoziţia în macronutrienţi este dezechilibrată, conţinând 8 grame de proteine, un procent foarte ridicat de grăsimi (32 grame/100 g), combinate cu un procent foarte mare de carbohidraţi rapizi (51 grame/100g). Produsul este foarte bogat în sodiu, provenit din sarea de bucătărie, din stimulatorii de aromă şi acidifianţii utilizaţi.
CONCLUZIE.
Produsul este dezechilibrat nutriţional. Motiv pentru care el va fi ocolit de persoanele supraponderale, obeze, de cele suferinde de diabet, hipertensiune, de boli cardiovasculare, cu afecţiuni digestive, renale, cu astm, cu maladii neurodegenerative, inflamatorii, de bolnavii de cancer.
Atenţie, părinţi! De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face o menţiune specială la adresa părinţilor, care fac frecvent greşeala de a da copiilor să mănânce chips-uri. Deci părinţii trebuie să reţină că "produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor. Nici chiar adulţilor sănătoşi nu le este recomandat, decât cu moderaţie şi ca parte a unei diete echilibrate. Aşadar, nici urmă de produs natural, aşa cum este inscripţionat pe etichetă, ci unul înalt procesat, caracteristic alimentelor de tip junk food.
SOS.
100 de grame din acest produs aruncă pe noi peste 500 de Kcal!
Preluare din Jurnalul naţional, 27 Noiebrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!