"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 27 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (222)

Danone frutisimaDanone Frutisima-Iaurt cu piersici
de: Magda Marincovici
Un amestec cremos şi dulce de arome şi coloranţi. Mai mult cremă decât iaurt autentic, cu conţinut mare de glucide. Motiv serios ca aşa-zisul iaurt să fie un musafir nepoftit la masa persoanelor "cu greutate".
O etichetă şi multe, multe ingrediente: lapte pasteurizat, piersici–10,8% (cu sirop de glucoză): coloranţi naturali: E 160a–betacaroten, extract de ardei roşu, E 150d, E 150b, E 150a sau E 150c, unul dintre aceşti coloranţi, nu ştim care, deoarece este nespecificat (aromă nespecificată), zahăr (zaharoză), lapte praf, E1420–amidon modificat din porumb, gelatină (proteină de origine animală, cu efect gelifiant), fermenţi. Din datele nutriţionale reiese că 100 de grame de produs oferă: proteine–2,8 grame, glucide–14 grame, grăsime–1,9 grame. Densitate calorică mică–84 Kcal/356 Kj. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a analizat ingredientele menţionate pe etichetă şi ne atrage atenţia că "este un produs pe bază de lapte fermentat, cu piersici cu adaosuri de sirop de glucoză, care are indice glicemic foarte ridicat, de coloranţi şi de arome. Produsul mai conţine zahăr rafinat, de asemenea cu indice glicemic ridicat şi lapte praf. Amidonul modificat din porumb şi gelatina sunt adăugate pentru a da textura plăcută, cremoasă şi fermitate produsului".
CONCLUZII.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi considera că produsul nu este un iaurt autentic potrivit reglementărilor, ci un produs pe bază de lapte fermentat, cu diverse adaosuri. Deşi produsul nu are densitate energetică mare, conţinutul ridicat de glucide (14%) nu-l recomandă persoanelor supraponderale, obeze, suferinde de diabet. Având conţinut ridicat de zahăr, produsul trebuie consumat cu moderaţie în cadrul unei diete echilibrate, care să conţină fructe şi legume proaspete.
VALABILITATE.
Observăm că pe eticheta produsului este inscripţionată doar data expirării. Faptul că nu este precizată data fabricaţiei nu ne permite să cunoaştem durata termenului de valabilitate, aspect foarte important în cazul produselor proaspete din lapte fermentat cu microfloră specifică. Microflora trebuie să rămână activă pe toata durata de valabilitate a produsului pentru a avea calităţi probiotice benefice.
Preluare din Jurnalul Naţional, 22 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!