"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 30 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (225)

AdriaAdria Tutti frutti
de: Magda Marincovici
O apă chioară, portocalie, îndulcită cu chimicale. Și un pumn de aditivi care formează un amestec dubios la gust, dar mai cu seamă periculos pentru sănătate.
O etichetă lungă cât o zi de vară. Ingrediente: apă demineralizată. "Ceea ce înseamnă că a fost extrasă o parte din sărurile minerale, producătorul utilizând probabil rășini schimbătoare de ioni, cu scopul de a evita apariția unor precipitate, care ar modifica aspectul comercial al produsului", precizează profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul spune că: "Băutura mai conține zaharoză în cantități reduse, suc de fructe 4%, toată substanța uscată a băuturii fiind de maximum 5 grade Brix (aproximativ 5 g substanță uscată la 100 ml de băutură). De aici deducem că produsul nu are corp, ceea ce se vede și din valoarea calorică de 8 Kcal/35Kj, extrem de scăzută, inclusiv conținutul în substanță uscată din fructe este redus. Aromele naturale adăugate sunt neidentificate.
ȘAPTE ADITIVI.
Produsul conține: E 330–acid citric, E 300–vitamina C, E 160a–betacaroten, E 952–ciclamat de sodiu, E 951–aspartam, E 950–acetsulfam-K, E 211–benzoat de sodiu și dioxid de carbon. Profesorul Mencinicopschi avertizează că acidul citric consumat frecvent poate ataca smalțul dentar microfisurat și, de asemenea, poate induce dezordini metabolice.
Despre vitamina C nu știm dacă este artificială sau naturală, aspect important, deoarece vitamina C naturală are o biodisponibilitate mult mai mare decât cea de sinteză. Betacarotenul este un colorant portocaliu artificial, de asemenea cu biodisponibilitate scăzută (biodisponibilitatea reprezintă însușirea alimentului de a putea fi utilizat de organism). Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, fără calorii, dar contestat din punct de vedere al siguranței alimentare, doza zilnică admisă fiind de 11 mg/kg corp. Aspartamul este un îndulcitor și potențiator de gust artificial, extrem de sărac în calorii. El poate fi obținut și din organisme modificate genetic, doza zilnică fiind de 40 mg/kg corp. Bolnavilor de fenilcetonurie le este interzis consumul de aspartam, precum și persoanelor alergice la fenilalanină. Acetsulfam-K este un îndulcitor artificial și potențiator de aromă, fără calorii. Benzoatul de sodiu este un conservant artificial, doza zilnică admisă, 5 mg/kg corp, putând provoca alergii. Produsul nu e recomandat copiilor, adolescenților, persoanelor care fac efort fizic și intelectual, celor cu maladii cronice și metabolice, femeilor însărcinate și care alăptează, vârstnicilor. Inscripționarea compozițională și nutrițională pe etichetă este făcută cu caractere extrem de mici, comparativ cu logo-ul "E natural", afișat pe aceeași etichetă, extrem de vizibil, creând falsa impresie că produsul este natural.
CONCLUZII
E-urile din această băutură pot fi consumate și din alte alimente, depășindu-se dozele zilnice admise. Ceea ce înseamnă pericol pentru sănătatea consumatorului. Fiind o băutură hipocalorică, practic aportul energetic e zero. În schimb, oferă o mulțime de substanțe chimice de sinteză, unele dintre ele foarte periculoase, potențându-și efectele, deoarece se găsesc împreună în acest așa-zis produs alimentar, lipsit practic de nutrienți.
Preluare din Jurnalul Național, 20 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!