"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 28 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (223)

SalatiniSalatini crackers
de: Magda Marincovici
Biscuiți cu multă sare și margarină. Sunt gustoși și frecvent în mâinile copiilor dornici de a-și astâmpăra foamea. Dar cu cât mai rar, cu atât mai bine. Pentru copii, inima, silueta și pentru ce mai vreți dumneavoastră. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, stabilește mai întâi că salatini fac parte din categoria biscuiților crackers cu sare, având următoarea listă de ingrediente: făină albă de grâu tip 550, uleiuri vegetale, grăsimi vegetale, zahăr, sare–2%, amidon de porumb, lapte praf (zer praf), glucoză, extract de malț, agenți de afânare (E 503–carbonat de amoniu, E 500–carbonați de sodiu), acidifiant E 330–acid citric, conservant E 223–metabisulfit de sodiu.
CALORII.
Valoarea energetică este de 490 Kcal la 100 grame de produs. Valoarea nutritrivă la aceeași cantitate de biscuiți este: proteine–8%, glucide–61%, lipide–25%. În al doilea rând, specialistul avertizează că însăși denumirea produsului sugerează că are un conținut ridicat de sodiu, provenit pe de o parte din sare (2%), dar și din bicarbonatul de sodiu și din metabisulfitul de sodiu. De aceea, acest tip de biscuiți nu sunt recomandați persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare sau renale. Din punct de vedere al profilului nutrițional, produsul are un exces important de glucide rafinate, cu index glicemic ridicat, care agresează pancreasul, dar și un conținut ridicat de grăsimi (25%). Acestea sunt reprezentate de uleiuri vegetale și grăsimi vegetale, probabil hidrogenate sau parțial hidrogenate, de tipul celor din margarine, ce predispun la boli cardiovasculare. În doze mari, agenții de afânare pot stimula secreția de acid gastric, producând totodată o acidifiere a sângelui (acidoză). Conservanții de tip metabisulfit nu sunt indicați persoanelor sensibile și astmatice, interferând și cu flora intestinală benefică, pe care o dezechilibrează.
CONCLUZIE.
Produsul este dezechilibrat nutrițional, având un exces de carbohidrați rapizi și grăsimi, o densitate calorică foarte ridicată (490 Kcal/100 g de produs), nefiind indicat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, cadiovascularilor, renalilor. Copiilor și adulților, în special sedentari, li se recomandă un consum moderat, în contextul unei diete variate din care să nu lipsească legume și fructe proaspete.
Preluare din Jurnalul Național, 24 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!