"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 25 ianuarie 2013

Incoruptibilii

IncoruptibiliiTuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Motto: Suntem o vacă de muls, BĂI BOILOR!!! (comentariu pe un site).
Ieri am văzut un reportaj interesant. Un reportaj în care ni se artă o Poliţie incoruptibilă şi fermă în plină acţiune.
Un beizadea a luat cheile maşinii lui tac’su şi a plecat în vâjâială. Că i-a luat cheile maşinii omului nu ar fi nicio problemă. În fond, câţi copii nevinovaţi se joacă cu cheile maşinilor părinţilor? Că pe covor, că prin curte, găsesc ei şi locul şi modul, că tare drăgălaşi mai sunt copiii când iau cheile maşinii! Numai că maşina nu era una de jucărie sau un breloc, ci un ditamai SUV-ul, plin de cai putere prin toate ungherele. Poate că nici asta nu ar fi fost o problemă. În fond, câţi copii nu se joacă în maşinile părinţilor, indiferent cu câţi cai putere sunt dotate? Că tare drăguţi mai sunt copilaşii când se joacă în maşinile părinţilor!
Doar că junele nostru a plecat cu ea pe străzile din Strehaia. Ei, şi? Câţi copilaşi drăgălaşi nu pleacă cu maşinile părinţilor, în concediu sau la plimbări? Doar că la volan este unul dintre părinţi. Dar nici aceasta nu ar fi fost o problemă atât de mare, numai că mergea cu 200 km la oră. Ei, aici a fost o problemă, nu pentru că a mers cu aşa viteză, că doar de aia e beizadea, dar s-a lăsat filmat de un prieten. Între noi fie vorba, noroc cu prietenul şi cu dorinţa acestuia (comună generaţiei Facebook) de a-şi face publice toate prostiile şi tâmpeniile, pentru că nimeni din Strehaia nu a văzut şi nu a auzit nimic... Şi chiar dacă vedea, ce folos, mă “rezolva” tata, că de aia are un fiu jucăuş!
De fapt, problema nu ar fi fost doar una, ci două, pentru că junele mai avea deschis un dosar penal. Aşa că, la vederea imaginilor, omnipotenta şi omniprezenta Poliţie s-a pus în mişcare. Mai cu greu, că nu aveau la dispoziţie un aşa SUV, dar bine că s-a pus totuşi.
Şi de ce credeţi că s-a pus Poliţia în mişcare? Ca să ia vreo măsură, să întreprindă vreo acţiune care să înlăture pericolul mortal la care fusese supusă populaţia localităţii sau chiar junii aventurieri? Să fim serioşi, doar vorbim de Poliţie! Poliţiştii au intervenit ca să ne comunice că filmuleţul cu care se lăudau puştii nu este o dovadă concludentă, că poate fi fals sau trucat, că poate nu arată realitatea aşa cum a fost ea, aşa că ei nu au de luat nicio măsură.
Ei, dragii mei, până aici am putut urmări liniştit cursivitatea evenimentelor. Dar, de aici încolo, s-a rupt filmul şi liniştea m-a părăsit. Cum adică filmul nu e o dovadă de încredere? Chiar dacă ar fi aşa, cum îşi poate permite un poliţist să emită concluzii şi sentinţe? După mintea mea de cetăţean al republicii, asemenea lucruri se dovedesc pe parcursul anchetei sau în proces de procurori sau avocaţi. Ca poliţist ai o singură competenţă: aceea de a izola infractorul sau a amenda contrevenientul. NU poliţistul stabileşte dacă un film e autentic sau trucat, nu el stabileşte natura dovezilor.
Iar liniştea nu m-a părăsit din cauza atitudinii Poliţiei din Strehaia, ci la gândul că, de acum încolo, toţi poliţiştii vor refuza să aresteze infractorii pornind de la ideea lansată că dovezile pot fi discutabile. Ia du-te tu, măi infractorule, şi cheamă niscai martori vaccinaţi şi cu buletin, dă o declaraţie sub semnătură, fă-ţi o poză datată şi legalizată la notariat la locul faptei şi vedem atunci dacă te mai arestăm sau nu! Că eu, poliţist fiind, mă îndoiesc că dovezile sunt adevărate. Dacă petele de sânge sunt, de fapt, de bulion? Dacă mâna tăiată lipsă o avea aşa din naştere sau şi-a tăiat-o victima acum cinci minute când curăţa cartofi? Dacă violul nu a fost viol, ci un banal control ginecologic efectuat, e drept, în boscheţii din spatele cârciumii, iar doctorul nu era doctor, ci şofer? Cam aici ne-ar duce raţionamentul poliţistului din Strehaia.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!