"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 13 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (208)

Șunca așa-zis dietetică
de: Magda Marincovici
Nu-i suficient să scrie pe etichetă: "Șuncă dietetică". Sau producătorul crede că, dacă a pus mai puțină sare, gata, șunca lui e chiar dietetică.
Ingrediente: pulpe de pui fără os și fără piele, piept fără os și fără piele, apă, sare (clorură de sodiu) 1%, proteină vegetală din soia, arome neindentificate, zaharuri nespecificate, stabilizatori (E 452–polifosfați), agenți de îngroșare (E 407–caragenan), potențiator de gust și aromă (E 621–glutamat monosodic), antioxidanți (E 301–ascorbat de sodiu, E 250–azotit de sodiu), membrană necomestibilă. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi este de părere că eticheta nu oferă informațiile necesare pentru a putea include produsul în categoria "dietetice". "Produsul nu are eticheta nutrițională pentru a cunoaște compoziția în nutrienți. Adică: densitatea energetică, proteine, lipide, glucide, macro și microelemente.
SEMNAL.
Un produs cu mai puțină sare nu e neapărat dietetic. Speicalistul nostru, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, atrage atenția că "polifosfații aflați pe lista ingredientelor pot interveni în metabolismul calciu-fosfor, dezechilibrându-l. Ceilalți aditivi alimentari pot afecta persoanele cu sensibilitate, spre exemplu la glutamatul monosodic, substanță care poate produce prin metabolizare excito-toxine, periculoase pentru celula nervoasă, la aromele neindentificate, precum și la conservanții folosiți.
CONCLUZIE.
Eticheta nu ne permite să calificăm acest tip de șuncă ca fiind dietetic din motivele expuse. De aceea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă consumul cu moderație de către copii, de către femeile însărcinate, cele care alăptează, precum și de către femeile pre și postmenopauză. De asemenea, la șunca așa-zis dietetică vor apela cu măsură persoanele cu predispoziție la osteoporoză, suferinzii de hiperuricemie. Ar fi fost util ca producătorul să ne precizeze cărei categorii de consumatori îi e indicat produsul "dietetic".
Preluare din Jurnalul Național, 14 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!