"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 7 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (202)

Jamon Cocido extra
de: Magda Marincovici
O şuncă de import, Jamon Cocido. "Extra" spune producătorul spaniol. Specialistul nostru nu prea e de acord. Pentru că de pe etichetă se împrăştie mai mult arome "artificiale şi mai puţin cele specifice unei şunculiţe adevărate.
Ingrediente: pulpă de porc (85%), apă, sare, dextroză, stabilizatori (E 420–sorbitol, E 407–caragenan, E 410–guma caruba, E 415–gumă xantan), arome neidentificate, antioxidanţi (E 316–erithrorbat de sodiu), conservanţi (E 250–nitrit de sodiu, E 252–nitrat de potasiu). Produs pasteurizat fabricat în Spania.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că este "un produs din carne de porc conţinând mulţi aditivi, cu o textură neatrăgătoare şi exudat. Din eticheta nutriţională rezultă o densitate calorică de 95 Kcal/406 Kj/100g, încadrând produsul în categoria celor cu densitate calorică mică". Această şuncă are un conţinut normal de proteine de origine animală (18,5 g/100 g), un conţinut scăzut în grăsimi (2 g/100g) şi foarte scăzut de glucide (1g/100g). Prof. Mencinicopschi avertizează că "din cauza conservanţilor, gumelor stabilizatoare, aromelor, produsul poate provoca alergii persoanelor sensibile şi uneori poate avea efecte laxative".
CONCLUZIE.
Produsul nu e recomandat copiilor, adolescenţilor, vârstnicilor, suferinzilor de hiperuricemie, hepaticilor, renalilor, bolnavilor de maladii inflamatorii şi de cancer.
Preluare din Jurnalul Naţional, 27 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!