"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (207)

Totul despre tabletele Laura
de Magda Marincovici
Până să gustați, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi vă invită să citiți eticheta. La "Ingrediente" scrie: zahăr (zaharoză), grăsimi vegetale hidrogenate, zer praf, pudră de cacao, sirop de glucoză, lapte praf degresat, agent de umezire (sirop de sorbitol–E420), acidifiant (acid citric–E 330), emulgatori (lecitină din soia–E 322, poliglicerol poliricinoleat–E 476), pudră de căpșuni (0,1%), invertază–E 1103, arome naturale, vanilie, căpșuni), colorant alimentar (azorubină–E 122). Conținut de cacao minimum 8%.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi avertizează că, "deși produsul nu are etichetă nutrițională, din compoziție reiese că are o densitate calorică foarte ridicată, din cauza conținutului de zaharuri (zaharoză și glucoză) cu index glicemic foarte ridicat, stresant pentru pancreasul endocrin. De asemenea, conține și o cantitate mare de grăsimi hidrogenate tip margarină, și ele înalt calorigene și periculoase pentru sănătate, din cauza efectului aterogen (depuneri de grăsime pe vasele de sânge)". Laura "e un produs zaharos cu înveliș de cacao în procent scăzut, dezechilibrat nutrițional, cu un exces evident de glucide, cu absorbție rapidă și grăsimi nocive. În plus, conține și un colorant azoic de sinteză, incomplet evaluat din punct de vedere al impactului asupra sănătății", spune specialistul nostru.
AMĂGIRE.
Producătorul a ambalat-o pe Laura special pentru a ne sugera că e o ciocolată, de fapt sunt tablete cu E-uri.
CONCLUZIE.
Aceste tablete nu sunt recomandate copiilor, adolescenților, vârstnicilor, persoanelor supraponderale, suferinde de diabet, obezitate, maladii cardiovasculare, inflamatorii, cancere. De asemenea vor fi mâncate cu moderație de restul consumatorilor.
Preluare din Jurnalul Național, 16 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!