"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 8 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (203)

Halva de floarea-soarelui Unirea
de: Magda Marincovici
Un aliment tipic de post. Halvaua este un produs tradiţional în post. Dar este un aliment cu multe calorii, explicând de ce, consumat în exces, multe persoane iau în greutate în perioadele de post. Halvaua aceasta a fost obţinută din următoarele ingrediente: miez prăjit de seminţe de floarea soarelui, zahăr, glucoză, etil vanilină sau vanilină, extract de ciuin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că este un produs vegetal tipic perioadelor de post şi nu numai.
CALORIC.
Din eticheta nutriţională reiese că 100 de grame de halva oferă consumatorului: proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame. Dar atenţie că acest produs are o densitate calorică ridicată: 564-584 Kcal/2352-2432 Kj/100 grame.
FĂRĂ COLESTEROL.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi avertizează că aceia care preferă halvaua trebuie să ştie că are un conţinut ridicat în proteine. "Produsul conţine o proteină vegetală din miez de seminţe de floarea-soarelui, cu valoarea biologic bună. Lipidele sunt reprezentate de uleiurile de floarea-soarelui conţinute în sămânţa supusă procesării, lipsite de colesterol ca şi celelalte grăsimi vegetale naturale. Glucidele sunt reprezentate de zahăr şi de glucoza cu absorbţie rapidă şi indice glicemic ridicat". În ansamblu, produsul este echilibrat nutriţional, având totuşi un exces caloric.
CONCLUZIE.
Halvaua din miez de floarea-soarelui este un aliment recomandat persoanelor care fac efort fizic susţinut. În cantităţi moderate, acest sortiment de halva este indicat celorlalte categorii de consumatori, numai în cadrul unei diete echilibrate. O menţiune specială face specialistul nostru la adresa persoanelor suferinde de diabet. Aceştia vor consuma halvaua doar conform sfaturilor medicului.
Preluare din Jurnalul naţional, 20 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!