"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 6 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (201)

Dobrogea-O pâine adevărată
de: Magda Marincovici
Pâinea noastră cea de toate zilele poate fi pâinea integrală Dobrogea. Este un produs de panificaţie din făină neagră fortifiată cu vitamine şi minerale. De aceea, este o pâine integrală autentică, fiind recomandată în dietele sănătoase. Pe etichetă sunt precizate următoarele ingrediente: făină neagră de grâu 1250 vitaminizată şi mineralizată (făină grâu 1250; vitamine: B1, B2, PP, B9; minerale: fier), apă, drojdie, sare iodată, amelioratori de făină (enzime fungice şi bacteriene, antioxidanţi: acid ascorbic E 300, gluten vital).
ANALIZA.
Din analizarea etichetei, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că "produsul este o adevărată pâine integrală, din făină neagră fortifiată cu vitamine şi minerale, recomandată în dietele sănătoase, datorită profilului nutriţional echilibrat. Este o pâine integrală autentică şi nu un fals obţinut din făină albă şi coloranţi". De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizează că acest sortiment de pâine conţine, pe lângă glucide cu absorbţie lentă (amidon), fibre alimentare necesare sănătăţii tractului digestiv, utile în combaterea constipaţiei şi în scăderea nivelului colesterolului, cu acţiune de prevenire a cancerului de colon.
CONCLUZIE.
În funcţie de toleranţa individuală, acest sortiment de pâine poate constitui "baza dietei zilnice, aşa cum este recomandată şi de piramida alimentară", spune în concluzie profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Această categorie de pâine are o densitate calorică medie de aproximativ 240 Kcal/1030 Kj/100 grame.
PRUDENŢĂ.
Produsul va fi consumat cu precauţie de persoanele cu sensibilităţi ale colonului, iar în cazul diabeticilor se vor respecta indicaţiile medicilor. Profesor doctor Mencinicopschi atrage atenţia şi asupra glutenului, din cauza căruia acest sortiment de pâine nu va fi consumat de suferinzii de celiachie, o boală a aparatului digestiv manifestată prin intoleranţă alimentară la gluten.
Preluare din Jurnalul naţional, 03 Ianuarie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!