"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 21 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (216)

PrimolaPrimola extrafină, caramel auriu
de: Magda Marincovici
Vă propunen un exercițiu pentru a răspunde la întrebarea din titlu. Să eliminăm aditivii, margarina, ceva din carbohidrați, din zaharuri... Și rămâne mai nimic. Poate o pojghiță de ciocolată.
Eticheta spune că este o ciocolată cu lapte și cremă caramel (36%) și mai informează cumpărătorul că s-au folosit mai multe ingrediente. Față în față cu eticheta, profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne oferă informații suplimentare. Așadar, producătorul a folosit: zahăr, unt de cacao, zahăr invertit lichid (amestec de glucoză-fructoză), masă de cacao, lapte praf integral, ulei vegetal hidrogenat (margarină), sirop de glucoză, zer praf dulce, grăsime vegetală, lapte praf degresat, lactoză, îndulcitor (sorbitol), unt din lapte, emulgatori (E 322–lecitină din soia, poliricinoleat de poliglicerină–E 475), sare (clorură de sodiu), agent de umezire (glicerină monostearat–E471), aromatizant (vanilină artificială), agent de afânare (bicarbonat de sodiu), aromă natural identică (artificială) toffee-unt.
"Este un produs zaharos ce conține în înveliș 25,5% cacao, procent relativ scăzut pentru a imprima produsului beneficiile oferite de antioxidanții din cacao. În schimb, are un conținut ridicat în carbohidrați (51,4%) rapizi cu înalt index glicemic și, de asemenea, un conținut ridicat în lipide (30,6 g). Grăsimile produsului sunt reprezentate și de înlocuitori de unt de cacao, ulei vegetal hidrogenat (margarină), cunoscute ca fiind nesănătoase. Această compoziție se reflectă și în valoarea energetică a produsului, care este extrem de ridicată: 521,8 Kcal/2183,6 Kj/100 g de produs", avertizează profesorul Mencinicopschi.
CONCLUZIE.
Este un produs "dezechilibrat din punct de vedere nutrițional, hipercaloric, cu un exces de zaharuri rafinate și grăsimi saturate hidrogenate, nerecomandat suprapoderalilor, obezilor, diabeticilor, cardiovascularilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative, de maladii cronice inflamatorii. A se consuma cu moderație", recomandă specialistul nostru.
Preluare din Jurnalul Național, 04 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!