miercuri, 9 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (204)

Sugus: aşa multe şi aşa rele
de: Magda Marincovici
Ingrediente: zahăr, sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, gelatină, acidifiant (acid citric–E 330), maltodextrină, arome natural identice, emulgator (lecitină din soia–E 322), pudră de fructe 0,1% (căpşună, lămâie, portocală), vitamina C–E 300, coloranţi (galben tartrazină E 102, portocaliu Sunset yellow E 110, roşu azorubina–E 122.
Profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi avertizează: "Din eticheta nutriţională rezultă că are un conţinut de proteine de 1,7 g provenite din gelatină, proteină de origine animală cu valoare biologică foarte scăzută, glucide–82,7%, extrem de multe glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte înalt, stresant pentru pancreasul endocrin, lipide reprezentate de grăsimea vegetală hidrogenată tip margarină periculoasă pentru sănătate şi vitamina C (30 mg), reprezentând 50% din doza zilnică. Mai conţine arome artificiale şi coloranţi azoici de sinteză, neevaluaţi complet, fiind totuşi suspectaţi de provocarea unor alergii şi de acţiune asupra ADN-ului genomului (pot induce apariţia tumorilor).
AVIZ PĂRINŢILOR.
Nu daţi copiilor aceste bomboane!
CONCLUZIE.
Produsul are o densitate calorică foarte ridicată (1.723 Kj/410 Kcal/100 g) provenită din zaharuri furnizoare de calorii oarbe, care consumă unele vitamine, dezechilibrând metabolismul glucidic. În plus, produsul conţine grăsimi hidrogenate, coloranţi şi arome artificiale, ce predispun la apariţia unor maladii cronice. Nu e recomandat în special copiilor, dar nici adolescenţilor, vârstnicilor, supraponderalilor şi obezilor, diabeticilor, celor cu boli inflamatorii sau de inimă". Reclama e chiar mincinoasă, căci ea susţine că: "Aşa multe şi-asa bune? Doar Sugus în pungă-ţi pune: bomboane..., jeleuri..., pastile gumate". În realitate, mai rar bomboane aşa multe şi aşa rele!
Preluare din Jurnalul Naţional, 21 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!