"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 31 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (226)

Napolitane AlkaAlka-Napolitane cu cremă de lămâie
de: Magda Marincovici
O pungă cu 250 de grame de napolitane. Sunt ieftine, dulci și cu cremă. Conțin aproximativ 1.000 de calorii, adică jumătate din necesarul zilnic de calorii indicat unui copil. Și dacă mai "scapă" la o ciocolată primită recompensă pentru o notă bună, gata cu caloriile pe o zi. Dar cum bine știm, părinții își mai îndoapă copilul și cu alte "surprize". Mai mănâncă un sandviș, un chips, mai bea o răcoritoare. Și atunci ce să ne mai mirăm că, de mici, tot mai mulți copii rup cântarul.
ZAHĂR.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citește printre rânduri eticheta acestui produs și trage semnale de alarmă. Astfel, aflăm că producătorul a fost generos, folosind următoarele ingrediente: zahăr (zaharoză cu indice glicemic foarte ridicat), grăsime vegetală hidrogenată, despre care știm că este extrem de periculoasă pentru sănătate, fiind încriminată în apariția aterosclerozei, bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. Mai conține: făină de grâu formată în principal din amidon, polizaharid natural de glucoză, dextroză (glucoză monozaharid cu cel mai înalt indice glicemic). Și, bineînțeles, câțiva aditivi: E 322–lecitină, E 500–bicarbonate de sodiu, E–330 acid citric, sare (clorură de sodiu), arome de natură nespecificată. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că, din cauza preponderenței zaharurilor lente și rapide, aceste napolitane au o densitate calorică foarte ridicată: 530 Kcal la 100 de gram de produs. Este motivul pentru care produsul nu este indicat persoanelor suferinde de obezitate, de diabet, supraponderale și sedentare. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi avertizează părinții să fie prudenți cu acest tip de napolitane, mai ales dacă micuții nu au o dietă echilibrată nutrițională, care să includă alimente de bază: carne, lapte, ouă, fructe, legume.
CONCLUZIE
Din etichetarea nutrițională reiese că produsul are un conținut ridicat de proteine–16,9 grame, "care nu este clar de unde provin, produsul neavând o altă sursă de grâu decât făina de grâu", spune profesorul dr. Mencinicopschi. De asemenea, produsul este foarte bogat în grăsimi (29,1 grame la 100 g de produs), inclusiv grăsimi hidrogenate saturate nesănătoase. Concluzie: produsul va fi consumat cu moderație de către copii, tineri, adulți, bătrâni, normoponderali și numai ocazional de cei supraponderali, obezi și sedentari. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul expres al medicului. Recomandăm ca produsul să fie consumat numai în cadrul unei diete echilibrate.
Preluare din Jurnalul Național, 17 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!