"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 14 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (209)

Franzeluța de la Vel Pitar
de: Magda Marincovici
Pâine din făină neagră și cu tărâțe. O pâine bună, care totuși trebuie mâncată cu moderație. Mai ales de persoanele suferinde de diabet sau cu tendințe de îngrășare. O pâine care chiar ar putea fi foarte bună, cu conditța ca producătorul să renunțe la conservant.
Ingrediente: făină neagră de grâu (46,5%), apă, făină albă de grâu, tărațe de grâu (2,5%), drojdie, gluten, sare iodată, făină de malț prăjit, amelioratori de făină (făină de grâu, emulgatori E 472d–ester mono și diacetil tartrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași; antioxidanți: E 300–acid ascorbic, enzime), conservant E 282–propionat de calciu.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că, din punct de vedere al caracteristicilor senzoriale, produsul are culoare caracteristică, gust și aromă plăcute, textură fină, elastică, aerată. Indice de sațietate moderat. "Deși produsul nu beneficiază de eticheta nutrițională (conform legii românești, aceasta fiind opțională), ținând seama de compoziție, apreciem că produsul are o densitate calorică medie, cu o densitate nutrițională medie. Scorul antioxidant nu poate fi stabilit. Indexul glicemic al produsului este mediu spre ridicat. Produsul conține fibre alimentare cu efect benefic, făina neagră conferindu-i, de asemenea, o bună calitate nutrițională. Din păcate, pentru prelungirea termenului de valabilitate s-a utilizat conservantul propionat de calciu al cărui consum frecvent nu este indicat."
CONCLUZIE.
Specialistul nostru este de părere că "este un sortiment de panificație relativ echilibrat nutrițional dar, ca orice produs făinos, conține o cantitate ridicată de poliglucide (amidon) ce trebuie consumate de diabetici doar cu respectarea indicațiilor medicului specialist. O felie de pâine–aproximativ 25 g (un Be–bread equivalent)–conține aproximativ 11 g de glucoză. De asemenea, ca orice pâine, și aceasta va fi consumată cu moderație de persoanele supraponderale și obeze. Ar fi fost ideal dacă nu conținea conservant".
Preluare din Jurnalul Național, 13 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!