"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 18 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (213)

Praf de frisca DarlingPraf de frișcă Darling
de: Magda Marincovici
Producătorul e cinstit, dar până la un punct. El spune că în plic e un praf. Acum începe minciuna. Căci nu-i un praf de frișcă, ci un praf în ochi. Pur și simplu pentru că frișca se face din lapte și nu din E-uri.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, studiază și ne traduce ingredientele folosite de producător. Și aflăm că a pus zahăr (diglucidul zaharoză), sirop de glucoză, grăsimi vegetale hidrogenate (de tip margarine), emulgatori (E 471–mono și digliceride ale acizilor grași, E 472a–esteri ai acidului acetic cu mono și digliceride), proteine din lapte, stabilizator: E 340–fosfat monopotasic, unul dintre cele nouă feluri de amidon modificat din porumb (E 1440, E 1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450), gelatină (proteină colagenică de origine animală), aromă de vanilie, acidifiant: E 330–acid citric.
Profesorul Gheorghe Mencinocopschi spune că "având în vedere compoziția produsului, acesta nu este în niciun caz praf de frișcă, cunoscându-se faptul că frișca autentică se obține din grăsimea laptelui fermentată sau nu cu microfloră specifică (frișcă dulce și frișcă maturată)".
DIABETICI.
O atenție specială trebuie să aibă consumatorii suferinzi de diabet. Profesorul Mencinicopschi avertizează că "produsul este foarte bogat în glucide cu index glicemic înalt, stresante pentru pancreasul endocrin, în grăsimi vegetale hidrogenate, demonstrat fiind că acestea sunt periculoase pentru sănătate. De asemenea, aditivii alimentari adăugați pentru a mima gustul, aroma, textura produsului natural de origine animală, în acest caz frișcă, sunt elemente care pun în pericol sănătatea consumatorilor.
CONCLUZIE.
Specialistul nostru subliniază că ne aflăm în fața unui produs care nu are nicio legătură cu frișca autentică. Și acesta este argumentul principal care face ca produsul să nu fie recomandat persoanelor suferinde de diabet, supraponderale, de obezitate, de boli cardiovasculare, vârstnicilor și copiilor.
Preluare din Jurnalul Național, 08 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!