"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 16 ianuarie 2013

Ce cumpărăm (211)

7Days7 Days-Prăjitură cu cremă de cacao
de: Magda Marincovici
E mică. Frumos ambalată. Şi zice-se că e prăjitură cu cremă. Şi mai are ceva. Decor. Dar aţi citit din ce e făcut decorul? Dintr-un pumn de E-uri. Daţi la o parte decorul şi descoperiţi crema. Dar asta-i tot din E-uri. Ce mai rămane? Ambalajul.
În primul rând, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, observă că etichetarea este făcută cu caractere care nu permit citirea de către consumator. La capitolul ingrediente, producătorul a fost generos. A pus cremă de cacao–29% (grăsimi vegetale parţial hidrogenate), zahăr–zaharoză, sirop de glucoză, apă, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime–6%, umectand (E422–glicerol), lapte praf degresat, alcool, emulgator (E 322–lecitină din soia), aromă de vanilie (probabil artificială).
DECOR.
Prăjitura are şi un decor făcut din: zahăr–zaharoză, grăsimi vegetale parţial hidrogenate, lapte praf degresat, praf de zer, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime, emulgator (E 322–lecitină din soia), aromă de vanilie, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime, emulgator (E 471–mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri de propan 1–3, diol ai acizilor graşi E 477), E 475–săruri de sodiu ale acizilor graşi, E 322–lecitină din soia, agenţi de afânare (E 339–pirofosfat acid de sodiu), bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, alcool, aromă de vanilie, sare–clorură de sodiu, acidifiant (acid citric–E 330), conservant (sorbat de potasiu–E 202).
CONCLUZIE.
Specialistul nostru atrage atenţia că "este un produs cu valoarea biologică foarte scăzută, dezechilibrat nutriţional, înalt procesat, conţinând grăsimi parţial hidrogenate (margarine soft) periculoase pentru sănătate. De asemenea, este bogat în zaharuri cu indice glicemic înalt periculoase pentru pancreasul endocrin, în chimicale de tipul conservanţilor, afânatorilor, emulgatorilor, cu potenţial alergen pentru persoanele sensibile. Nu are etichetare nutriţională, ceea ce nu permite aprecierea densităţii calorice a produsului şi componenţă în macro şi micronutrienți a produsului".
ÎNTREBARE.
Poate ne spune producătorul ce este natural în prăjitura Cake Bar. Această prăjitură nu are ce căuta pe masa persoanelor suferinde de diabet, a copiilor, a celor predispuşi la alergii şi astm. Evident vor uita că există acest desert persoanele suferinde de obezitate, constipaţie, de boli cronice cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii. Iar pentru restul consumatorilor recomandarea clasică: cu cât mai rar cu atât mai bine. Deoarece prăjiturica asta bogată în chimicale face parte din categoria alimentelor junk food.
Preluare din Jurnalul Naţional, 11 Decembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!