"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 16 ianuarie 2013

Legi ciudate

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
E mare grădina lui Dumnezeu, dar şi mai mare e număr ciudaţilor care mişună de colo-colo prin ea. Că există momente când legiuitorul o mai “dă în dude” asta o ştim şi noi, românii. Dar, se pare că există o adevărată emulaţie în acest sens pe plan mondial.
Iată mai jos zece din cele 250 dintre cele mai ciudate legi din lume au fost incluse de autorul Richard Happer în cartea "The Law is an Ass".
1. În oraşul arctic Longyearbyen (cea mai mare aşezare din insulele norvegiene Svalbard), nu ai voie să mori. După ce autorităţile au realizat că permafrostul împiedică descompunerea cadavrelor, cimitirul din localitate a fost închis. În ultimii 70 de ani, nimeni nu a mai fost îngropat în cimitirul din Longyearbyen. Când se îmbolnăvesc grav, localnicii sunt obligaţi să ceară transport pe continent.
2. În Singapore, consumul de gumă de mestecat a fost interzis în 1992. Singura excepţie este guma cu nicotină, pe care fumătorii o primesc cu reţetă, de la farmacie.
3. În 2009, legiuitorii din Japonia au stabilit aşa-numita talie maximă admisă. Bărbaţii trecuţi de 40 de ani nu trebuie să depăşească 80 cm în talie, iar limita maximă pentru femeile trecute de această vârstă este de 90 cm. Dintre statele dezvoltate, Japonia este ţara cu cea mai mică rată a obezităţii (sub 5%). Norocul luptătorilor de sumo este că au sub 40 de ani!
4. În Thailanda, cei care îl insultă pe rege primesc până la 15 ani de închisoare.
5. O altă lege din acest stat asiatic îi obligă pe locuitori să poarte întotdeauna lenjerie intimă în public.
6. În Danemarca, legea te obligă să verifici, înainte de a porni maşina, dacă un copil nu s-a furişat cumva sub automobil.
7. În blocurile de locuinţe din Elveţia, este interzis să tragi apa după ora 10 seara.
8. În Trinidad Tobago, stat din Caraibe, este interzis să porţi haine de camuflaj. Dacă eşti prins în haine identice celor purtate de soldaţi, eşti reţinut, iar hainele sunt confiscate.
9. În Danemarca, nu trebuie să plăteşti nota la un restaurant decât dacă te poţi declara sătul după masă. Desigur, nu prea te lasă bunul simţ să faci asta.
10. Dacă eşti la un safari în Kenya, iar ghidul tău rămâne deodată gol puşcă, trebuie să te abţii să îl imiţi. În timp ce kenyenii au dreptul să se dezbrace complet în Rezervaţia Naturala Masaai Mara, străinii nu au acelaşi "drept".
Să auzim de bine!

3 comentarii:

  1. Te salut, Vio!
    Trebuie ca-s mult mai multe ciudatenii de felul acesta. Eu le citesc cu placere si cu zambetul pe buze, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ QED: din păcate nu pot să te contrasalut pentru că nu mai mai laşi să-ţi citesc blogul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ti-am scris..., am refacut setarile... Saluta-ma, totusi!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!