Mentos Chewing Gum Juice Blast-Gumă cu 26 de E-uri
de: Cristina Andreea Călin–22/08/2008
Lista de ingrediente a acestui produs seamănă mai mult cu o pagină din cartea de chimie, fiind o înşiruire de substanţe chimice. Sucul de fructe este prezent într-o cantitate nesemnificativă. Mentos Chewing Gum Juice Blast este o gumă de mestecat cu interior lichid, cu suc de fructe, fără zahăr, cu îndulcitori. Aceasta are în compoziţie îndulcitori (isomalţ E 953, manitol E 421, sorbitol E 420, maltitol E 965i, sirop de maltitol E 965 ii, xilitol E 967, aspartam E 951, acesulfam K E 950, sucraloză E 955), bază de gumă, stabilizator (glicerol E 422), suc de fructe (3%), lămâie, lămâie verde, mure, zmeură, căpşuni), arome, acidifianţi (acid lactic E 270, acid citric E 330, acid malic E 296, acid tartric E 334), agenţi de îngroşare (gumă arabică E 414, carboximetil celuloză E 466), coloranţi (dioxid de titan E 171, carmin E 120, beta-caroten E 160, curcumină E 100, E 102 tartrazină, albastru briliant FCF E 133), emulsificatori lecitină din soia E 322, sucroesteri ai acizilor graşi E 473), agent de glazurare (ceară carnauba E 903), antioxidant E 320 butilhidroxianisol". Producătorul ne atenţionează asupra faptului că pot apărea efecte laxative în cazul unui consum excesiv şi că are în compoziţie o sursă de fenilalanină.
Informaţiile nutriţionale pentru 100 g sunt următoarele: valoare energetică 171,3 kcal/713 kj, proteine 0 g, carbohidraţi 71 g (din care zahăr 0 g, polioli 71 g), fibre 0,2 g, grăsimi 0 g (din care saturate 0 g), sodiu 0 g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind din gama gumei de mestecat care conţine 26 de aditivi alimentari din categoria îndulcitorilor calorigeni şi acalorigeni, agenţi de îngroşare, coloranţi, emulgatori, agenţi de glazurare, antioxidanţi. Din această cauză, guma de mestecat nu are valoare biologică şi nici nutritivă, dar stimulează producţia de salivă peste limitele fiziologice, putând provoca efecte nedorite asupra sistemului digestiv.
În urma analizei etichetei rezultă că produsul are o densitate energetică medie. Produsul conţine surse de fenilalanină din E 951, aluminiu din E 120, beta-caroten E 160. Fenilalanina este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie, aluminiul este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer, iar beta-carotenul măreşte incidenţa apariţiei cancerului de plămâni la fumători.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, fumătorilor, femeilor însărcinate şi care alăptează. De asemenea, nici suferinzii de maladii neurodegenerative şi de cancer nu o vor include în alimentaţia lor. Guma de mestecat analizată este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie.
Preluare din Jurnalul Naţional
de: Cristina Andreea Călin–22/08/2008
Lista de ingrediente a acestui produs seamănă mai mult cu o pagină din cartea de chimie, fiind o înşiruire de substanţe chimice. Sucul de fructe este prezent într-o cantitate nesemnificativă. Mentos Chewing Gum Juice Blast este o gumă de mestecat cu interior lichid, cu suc de fructe, fără zahăr, cu îndulcitori. Aceasta are în compoziţie îndulcitori (isomalţ E 953, manitol E 421, sorbitol E 420, maltitol E 965i, sirop de maltitol E 965 ii, xilitol E 967, aspartam E 951, acesulfam K E 950, sucraloză E 955), bază de gumă, stabilizator (glicerol E 422), suc de fructe (3%), lămâie, lămâie verde, mure, zmeură, căpşuni), arome, acidifianţi (acid lactic E 270, acid citric E 330, acid malic E 296, acid tartric E 334), agenţi de îngroşare (gumă arabică E 414, carboximetil celuloză E 466), coloranţi (dioxid de titan E 171, carmin E 120, beta-caroten E 160, curcumină E 100, E 102 tartrazină, albastru briliant FCF E 133), emulsificatori lecitină din soia E 322, sucroesteri ai acizilor graşi E 473), agent de glazurare (ceară carnauba E 903), antioxidant E 320 butilhidroxianisol". Producătorul ne atenţionează asupra faptului că pot apărea efecte laxative în cazul unui consum excesiv şi că are în compoziţie o sursă de fenilalanină.
Informaţiile nutriţionale pentru 100 g sunt următoarele: valoare energetică 171,3 kcal/713 kj, proteine 0 g, carbohidraţi 71 g (din care zahăr 0 g, polioli 71 g), fibre 0,2 g, grăsimi 0 g (din care saturate 0 g), sodiu 0 g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind din gama gumei de mestecat care conţine 26 de aditivi alimentari din categoria îndulcitorilor calorigeni şi acalorigeni, agenţi de îngroşare, coloranţi, emulgatori, agenţi de glazurare, antioxidanţi. Din această cauză, guma de mestecat nu are valoare biologică şi nici nutritivă, dar stimulează producţia de salivă peste limitele fiziologice, putând provoca efecte nedorite asupra sistemului digestiv.
În urma analizei etichetei rezultă că produsul are o densitate energetică medie. Produsul conţine surse de fenilalanină din E 951, aluminiu din E 120, beta-caroten E 160. Fenilalanina este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie, aluminiul este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer, iar beta-carotenul măreşte incidenţa apariţiei cancerului de plămâni la fumători.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, fumătorilor, femeilor însărcinate şi care alăptează. De asemenea, nici suferinzii de maladii neurodegenerative şi de cancer nu o vor include în alimentaţia lor. Guma de mestecat analizată este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie.
Preluare din Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!