"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (150)

Şunca de curcan Carnig-35% curcan, 65% E-uri şi piei
de: Cristina Andreea Călin–16/10/2008
Şunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are în compoziţie o cantitate foarte mare de carne dezosată mecanic (MDM) amestecată cu aditivi alimentari. Consumatorii care vor cumpăra acest produs din dorinţa de a avea o alimentaţie mai sănătoasă şi mai săracă în grăsimi vor avea surpriza neplăcută să constate că s-au înşelat. 65% din produs este reprezentat de grăsimi de calitate scăzută şi de aditivi alimentari foarte periculoşi.
Carnea de tip MDM este de fapt o pastă obţinută din resturi de pasăre care nu pot avea o altă utilizare economică (piei, oase, grăsimi). De aceea, nu are nici o valoare biologică, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Producătorul nu specifică ce fel de grăsime animală şi vegetală a folosit, pentru că, în funcţie de tipul acesteia, se poate determina şi calitatea şuncii. Aditivii alimentari utilizaţi fac parte din categoria celor periculoşi. Polifosfatul împiedică fixarea calciului în oase prin dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor. Conservantul, nitrit de sodiu, poate fi cancerigen, având o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. E621, glutamat monosodic, are capacitatea de a ne face dependenţi de alimentele care îl conţin. Mai mult de atât, induce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin greaţă, stări de slăbiciune, dureri de cap, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, astm, modificări de ritm cardiac sau respiraţie dificilă. E621 nu este permis în alimentaţia bolnavilor de Parkinson, la fel ca şi E120, carmin.
Multe calorii
Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că şunca analizată are o valoare energetică foarte mare. Supraponderalii şi obezii trebuie să ţină cont de ea. De asemenea, ei trebuie să aibă în vedere şi cantitatea mare de sodiu din şuncă. Un adult sănătos nu trebuie să depăşească 6 g de sare pe zi, iar acest produs are cinci surse de sodiu. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă rezultă că produsul analizat nu este recomandat în alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi care alăptează, a celor cu osteoporoză, a persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, hepa-tice şi renale, dermatologice, stomatologice, alergicilor, a celor care suferă de diabet, de hiperuricemie (gută), de cancere. Nici persoanele cu afecţiuni ale tractusului intestinal, astmatici, şi cei cu boli neurodegenerative nu îl vor consuma.
Ingrediente
Carne curcan 35%, grăsime animală şi vegetală, carne pasăre separată mecanic–n.r. MDM, adaos proteic vegetal, stabilizator–polifosfat de sodiu–E452i, antioxidant–ascorbat de sodiu–E301, conservant-nitrit de sodiu–E250, arome, stimulator de aromă–glutamat monosodic–E621, amidon de cartofi, condimente, colorant natural–carmin–120, sare. Produs fiert în membrană artificială necomestibilă.
Preluare din Jurnalul Naţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!