Minipateuri RomCherie cu grăsimi
de: Cristina Andreea Călin–25/08/2008
Produsul este dezechilibrat nutriţional.
Minipateurile analizate sunt făcute în principal din apă, făină, margarină şi ulei. Această compoziţie ne afectează aproape tot organismul.
Aluatul minipateurilor cu brânză telemea RomCherie are în compoziţie: "Făină albă, apă, margarină (grăsimi vegetale hidrogenate, apă, sare, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină de soia E 322, acidifianţi: acid citric E 330, acid ascorbic E 300, arome naturale şi identic naturale (n.r.–artificiale), colorant: anatto E 160 b), grăsimi vegetale nehidrogenate, sare iodată, ameliorator de făină (stabilizator: gumă guar E 412, emulgatori: esteri glicerici ai acidului diacetil-tartric cu acizi graşi E 472 e, lecitină de soia E 322, antioxidanţi: fosfat tricalcic E 341 iii, acid ascorbic E 300, enzime), oţet de alcool". Umplutura este realizată din 20% brânză telemea şi 80% ouă, griş. Valoarea energetică medie pentru 100 grame: 324,8 kcal/ 1320,9 kj, iar conţinutul mediu de substanţe nutritive este de 7,2g proteine, 31,2g glucide, 17,5g lipide.
ANALIZĂ. Producătorul ne spune că acest produs este "puterea ta de zi cu zi". Numai că, analizând eticheta, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că minipateurile au un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de combinaţia nesănătoasă între glucide şi grăsimi hidrogenate cu efect negativ asupra sistemului cardiovascular, cerebrovascular, pancreasului, ficatului şi rinichilor. Produsul are un conţinut ridicat de sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu depăţi doza zilnică recomandată, de 6g pentru o persoană adultă. De asemenea, în compoziţia minipateurilor s-a adăugat şi fosfor (E 341), care produce efecte negative asupra sănătăţii sistemului osos, putând determina apariţia osteoporozei sau a depunerilor anormale de calciu, dacă este consumat în cantităţi mari. Specialistul atrage atenţia că densitatea energetică a pateurilor este foarte ridicată, 324 kcal/100 de grame.
CONCLUZII. Minipateurile analizate nu sunt indicate supraponderalilor şi obezilor, copiilor şi adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de mladii cerebro- şi cardiovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, suferinzilor de hiperuricemie (gută), bolnavilor de cancer, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), persoanelor care au celulită, astmaticilor, suferinzilor de diferite maladii ale pielii.
Persoanele cu alergie la proteinele din ou şi lapte şi intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizului medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Preluare din Jurnalul Naţional.
de: Cristina Andreea Călin–25/08/2008
Produsul este dezechilibrat nutriţional.
Minipateurile analizate sunt făcute în principal din apă, făină, margarină şi ulei. Această compoziţie ne afectează aproape tot organismul.
Aluatul minipateurilor cu brânză telemea RomCherie are în compoziţie: "Făină albă, apă, margarină (grăsimi vegetale hidrogenate, apă, sare, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină de soia E 322, acidifianţi: acid citric E 330, acid ascorbic E 300, arome naturale şi identic naturale (n.r.–artificiale), colorant: anatto E 160 b), grăsimi vegetale nehidrogenate, sare iodată, ameliorator de făină (stabilizator: gumă guar E 412, emulgatori: esteri glicerici ai acidului diacetil-tartric cu acizi graşi E 472 e, lecitină de soia E 322, antioxidanţi: fosfat tricalcic E 341 iii, acid ascorbic E 300, enzime), oţet de alcool". Umplutura este realizată din 20% brânză telemea şi 80% ouă, griş. Valoarea energetică medie pentru 100 grame: 324,8 kcal/ 1320,9 kj, iar conţinutul mediu de substanţe nutritive este de 7,2g proteine, 31,2g glucide, 17,5g lipide.
ANALIZĂ. Producătorul ne spune că acest produs este "puterea ta de zi cu zi". Numai că, analizând eticheta, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că minipateurile au un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de combinaţia nesănătoasă între glucide şi grăsimi hidrogenate cu efect negativ asupra sistemului cardiovascular, cerebrovascular, pancreasului, ficatului şi rinichilor. Produsul are un conţinut ridicat de sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu depăţi doza zilnică recomandată, de 6g pentru o persoană adultă. De asemenea, în compoziţia minipateurilor s-a adăugat şi fosfor (E 341), care produce efecte negative asupra sănătăţii sistemului osos, putând determina apariţia osteoporozei sau a depunerilor anormale de calciu, dacă este consumat în cantităţi mari. Specialistul atrage atenţia că densitatea energetică a pateurilor este foarte ridicată, 324 kcal/100 de grame.
CONCLUZII. Minipateurile analizate nu sunt indicate supraponderalilor şi obezilor, copiilor şi adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de mladii cerebro- şi cardiovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, suferinzilor de hiperuricemie (gută), bolnavilor de cancer, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), persoanelor care au celulită, astmaticilor, suferinzilor de diferite maladii ale pielii.
Persoanele cu alergie la proteinele din ou şi lapte şi intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizului medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Preluare din Jurnalul Naţional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!