"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 29 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (162)

Ketchup Regal din tomate şi amidon
de: Cristina Andreea Călin
Produsul este o sursă de zaharuri şi conservanţi cu potenţial nociv neindicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, astmaticilor, suferinzilor de ADHD, persoanelor cu afecţiuni dermatologice.
Ketchup-ul Regal picant are în compoziţie, după cum scrie pe etichetă, următoarele ingrediente: "apă, pastă de tomate 14%, zahăr, amidon, sare, corector de aciditate: oţet E 260, conservanţi: sorbat de potasiu E202, benzoat de sodiu E 211, antioxidant acid ascorbic E300, aromă, bx: min 19". Valoarea energetică pentru 100 de grame de ketchup analizat este de 61,2 kcal/260,1 kj, produsul avănd "proteine 0.65 g, glucide 16,5 g, lipide 0.0 g".
ANALIZÃ
Ketchup-ul analizat este un produs din gama sosurilor de roşii cu un conţinut relativ scăzut de pastă de tomate (14%), dar cu un conţinut ridicat de glucide cu index glicemic inalt (zaharoză). De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că in compoziţia produsului se află şi amidon, care este o glucidă cu absorbţie lentă şi cu capacitate ridicată de reţinere a apei şi gelifiere. Amidonul conferă văscozitatea caracteristică produsului. Ketchupul conţine şi conservanţi artificiali periculoşi, printre care se remarcă benzoatul de sodiu. Acesta este incriminat în apariţia sindromului de tulburare hyperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD). Doza zilnică admisă pentru acest conservant este de 5 mg/kg corp. Specialiştii recomandă totuşi ca produsele care conţin E 211 să nu fie consumate de copii. Conservantul sorbat de potasiu poate provoca alergii şi astm persoanelor sensibile. De asemenea, produsul conţine o sursă ascunsă de sare, de care trebuie ţinut cont pentru a nu depăşi cele 5-6 g recomandate pe zi.
CONCLUZII. Produsul este o sursă de zaharuri şi conservanţi cu potenţial nociv neindicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, astmaticilor, suferinzilor de ADHD, persoanelor cu afecţiuni
dermatologice. Specialistul nostru recomandă ca diabeticii să ţină cont de aportul ridicat de glucide şi să consume produsul analizat numai cu avizul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!